Astăzi se împlinesc 43 de ani, de când dirijorul Nicolae Botgros conduce Orchestra Lautarii, din Chișinău

 Astăzi se împlinesc 43 de ani, de când dirijorul Nicolae Botgros conduce Orchestra Lautarii, din Chișinău
Astăzi sunt 43 de ani, de când maestru Nicolae Botgros conduce Orchestra Lautarii, din Chișinău. „Dragostea de oameni, pe care îi alinaţi cu muzică izvorâtă din suflet”, a menționat, într-un mesaj de felicitare, șefa Direcției Cultură a Primăriei, Valentina Volontir, scrie SHOK.md.
„43 de ani de când dirijorul Nicolae Botgros conduce Orchestra Lautarii din Chișinău.
Pe această cale, Direcția Cultură își exprimă recunoştinţa pentru inegalabila activitate artistică şi contribuţia la promovarea culturii muzicale româneşti. Apreciem enorm talentul, perseverența și curajul fiecărui membru al Orchestrei ,,Lăutarii”.
Prin talent şi multă muncă asiduă, ați reușit să ridicaţi un templu în istoria culturii muzicale româneşti.
Vă mulţumim pentru dragostea de oameni pe care îi alinaţi cu muzică izvorâtă din suflet.
Vă dorim multă sănătate, bucurie, noroc şi să continuaţi să ne bucuraţi cu talentul, inspiraţia şi dragostea dumneavoastră de cântecul popular românesc și izvor nesecat de inspirație!”.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. A activat apoi în „Joc”. În 1973 s-a mutat la Chișinău și a devenit violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.

Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S.S. Moldovenească, de către interpretul Nicolae Sulac, dirijor fiind compozitorul și violonistul Mircea Oțel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Datorită abilităților sale de violonist, Nicolae Botgros a fost numit în 1978 conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”.

În activitatea solo, a înregistrat 2 albume, dar a colaborat la sute de materiale muzicale înregistrate cu interpreți de muzică populară, precum Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Zinaida Julea, Ștefan Bănică Jr.

Maria Palade

https://shok.md/