Avocatul femeii cu 5 copii, grațiată de Maia Sandu, va merge la CtEDO: „Nu e tupeu, a fost condamnată ilegal”

 Avocatul femeii cu 5 copii, grațiată de Maia Sandu, va merge la CtEDO: „Nu e tupeu, a fost condamnată ilegal”
0Shares

Avocatul Nataliei Ursachi, mama cu 5 copii, din Drochia, condamnată la închisoare pentru o datorie, și grațiată de președinta Maia Sandu, a venit cu precizări, după ce în mass media au apărut mai multe critici cu privire la faptul că femeia va acționa Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Iulian Rusanovschi a menționat, printre altele, că depunerea plângerii la CEDO „se reduce la contestarea deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care s-a respins absolut neîntemeiat și abuziv cererea Nataliei Ursachi de suspendare a executării pedepsei până la atingerea vârstei de 8 ani a copiilor”, dar și faptul că instanța ar fi condamnat-o ilegal la închisoare, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„În mass-media au apărut acuzații cu privire la faptul că personal am „tupeul” să atac R. Moldova la CEDO, pe cazul Nataliei Ursachi, după ce aceasta a fost grațiată. În aceste condiții vreau să vin cu următoarele precizări:

1. Intențiile privind depunerea unei plângeri la CEDO se reduc la contestarea deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care s-a respins absolut neîntemeiat și abuziv cererea Nataliei Ursachi de suspendare a executării pedepsei până la atingerea vârstei de 8 ani a copiilor.

2. Această plângere la CEDO este luată în calcul în contextul în care am solicitat Procuraturii Drochia revizuirea cauzei penale, deoarece Natalia Ursachi a fost condamnată printr-o sentință ilegală.

3. Sentința de condamnare a Nataliei Ursachi este ilegală, deoarece în baza ei, judecătorii au ajuns la concluzia că automobilul achiziționat de la Plugari Vitalie ar costa 8000 euro, în pofida faptului că Plugari Vitalie a scos la vânzare această mașină cu 5000 euro. Prețul automobilului a fost artificial umflat, fără raport de evaluare sau expertiză merceologică, ceea ce a dus în final la condamarea Nataliei Ursachi în temeiul art. 190 alin. 5) (proporții deosebit de mari, adică pentru sume mai mari de 9.250 euro). Dacă s-ar fi luat în calcul suma reală a automobilului, atunci am fi fost în prezența altor proporții și, repsectiv, urma o condamnare fără pedeapsa cu închisoarea!

4. Republica Moldova trebuia acționata demult la CEDO, pentru această condamnare ilegală, însă fostul avocat (din oficiu) a pierdut termenele stabilite de lege. Însă după fiecare condamnare, Ministerul Justitiei urmează să actioneze în ordine de regres (pentru încasarea banilor) judecătorii care au adoptat hotărâri ilegale și care au supus țara riscului condamnării la CEDO.

5. Judecătorii din R. Moldova (o bună parte, nu toți), aleg comoditatea transcrierii rechizitoriilor procurorilor în sentințele de condamnare, în defavoarea disconfortului de a motiva o sentință de achitare a persoanelor nevinovate. Acesta este și cazul Nataliei Ursachi.

6. Articolul 1, protocolul 4 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului prevede expres interdicția de a condamna persoanele la detenție (închisoare) pentru simplul motiv că nu sunt capabile să restituie datoriile.

7. Grațierea Nataliei Ursachi reprezintă onorarea unei promisiuni electorale asumată de Președinte (și nu o cedare la presiunea publică) pe de o parte, și repararea unei erori judiciare grave, admise de sistemul judiciar corupt din R. Moldova, și anume greșeala de a condamna penal un debitor, contrar Convenției CEDO.

8. Cazul NATALIEI URSACHI reprezintă un motiv de evaluare a integrității judecătorilor și procurorilor care au examinat acest caz și au condamnat o persoană nevinovată.

9. Și vă rog să nu confundăm obligația de întoarcere a datoriei cu infracțiunea de escrocherie. În R. Moldova zeci de mii de persoane sunt acționate în judecată pentru neîntoarcerea datoriilor. Eu nu apăr rău-platnicii, însă voi apăra mereu interesele debitorilor/datornicilor care riscă sa fie condamnați la pușcărie din cauza incapacității de plată și a sărăciei în care a ajuns țara în ultimii ani.

Cei care doresc sa intre în esența acestui caz, pot citi documentele anexate. Îndemn pe toată lumea să înțeleagă următorul lucru: CAZUL NATALIEI URSACHI SCOATE LA IVEALĂ ASPECTUL BOLNAV AL SISTEMULUI JUDICIAR DIN R. MOLDOVA, CORUPȚIA DIN SISTEM ȘI INCAPACITATEA UNOR FUNCȚIONARI DE A APLICA LEGEA CORECT”, a menționat avocatuol Iulian Rusanovschi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

La 13 decembrie, șefa statului, Maia Sandu, a grațiat-o pe Natalia Ursachi, mama a cinci copii din Drochia, condamnată la închisoare pentru o datorie. Aceasta urmează să fie scutită de pedeapsă „cu perioadă de probațiune, în partea neexecutată a pedepsei stabilite”.

Anterior, Maia Sandu a declarat că în cazul femeii din Drochia s-a produs o injustiție. Aceasta a precizat că membrii Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate nu i-au prezentat informația completă pe acest caz. Totodată, aceasta urmează să analizeze toate informațiile primite și să ia o decizie până la sfârșitul acestei săptămâni.

Președinta s-a întâlnit, la data de 16 noiembrie, cu părinții Nataliei Ursachi și cu avocatul acesteia, Iulian Rusanovschi și a anunțat că va discuta cu membrii Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pentru a examina suplimentar subiectul.

Mai devreme, Maia Sandu ar fi respins cererea de grațiere a mamei cu 5 copii, din Drochia, care a fost condamnată la 8 ani de închisoare pentru că nu a restituit un credit. Informația a fost făcută publică de către avocatul Iulian Rusanovschi, care a spus că „este trist faptul că președinta nu a intervenit în acest act de injustiție”.

„Nu a fost întrunită condiția recuperării prejudiciului, asta este o normă care este impusă de lege pentru care orice persoană care solicită grațierea să aibă la acel moment toate datoriile stinse față de partea vătămată. Nu a fost întrunită nici condiția recunoașterii vinovăției. Ursachi Natalia nu și-a recunoscut vina. În aceste condiții Comisia a considerat inoportună recomandarea grațierii”. Explicațiile au fost oferite de Ion Guzun, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, pe marginea cazului mamei cu 5 copii din Drochia, condamnată pentru că nu a întors un credit.

Între timp, liderul PSRM, Igor Dodon a lansat o campanie de colectare de fonduri, ieri fiind deschis contul bancar pentru donații.

0Shares