BMW are planuri mari de viitor: Ce mașini pregătește pentru 2025

 BMW are planuri mari de viitor: Ce mașini pregătește pentru 2025

BMW este pe cale să construiască o serie mică de iX5 electrice alimentate cu hidrogen, dar are planuri pentru o gamă adecvată pe hidrogen până în 2025, scrie playtech.ro.

Este clar că BEV-urile câștigă cursa EV în acest moment, în principal pentru că toți avem capacitatea de a le „alimenta” relativ ușor prin conectarea la priză, fie acasă, fie în deplasarea de la încărcătoarele de pe margine la stații de încărcare dedicate mașinilor electrice.

Dar BEV-urile nu sunt singurul fruct electric, pilele de combustibil cu hidrogen fiind o alternativă viabilă, care oferă o utilizare ușoară a vehiculelor electrice și o realimentare mult mai ușoară.

Da, există argumente că mașinile cu pile de combustie cu hidrogen sunt foarte ineficiente – din cauza costului energiei în extracția hidrogenului – deși se pare că se înregistrează progrese în acest sens cu extracția solară directă a hidrogenului.

La fel ca și în cazul bateriilor EV, un impuls pentru dezvoltarea vehiculelor cu celule de combustibil cu hidrogen va vedea inevitabil dezvoltarea unor metode mai eficiente de extracție a hidrogenului. Apoi, există lipsa infrastructurii pentru realimentarea cu hidrogen care trebuie abordată, dar dacă impulsul există și acesta poate fi depășit.

Câteva companii, precum Hyundai și Toyota, au continuat să investească în pilele de combustie cu hidrogen, iar acum se pare că BMW se îndreaptă către producția completă a unui SUV cu pile de combustibil cu hidrogen, potrivit Nikkei Asia, cu o colaborare cu Toyota care plănuiește un nou EV până în 2025.

Desigur, BMW a jucat de pe margine cu vehiculele alimentate cu hidrogen de cel puțin un deceniu, planurile pentru o mașină cu pile de combustibil au fost dezvăluite încă din 2013, dezvăluirea unui BMW i8 alimentat cu hidrogen în 2015, un BMW X7 Hydrogen în 2017, BMW i Hydrogen Next în 2019 și, cel mai recent, BMW iX5 Hydrogen dezvăluit anul trecut și care urmează să fie construit, în număr limitat, anul acesta.

Acum se pare că parteneriatul cu Toyota va conduce către lansarea unui SUV BMW cu hidrogen de producție completă până în 2025, ca parte a planurilor BMW de a avea jumătate din mașini alimentate de electricitate până în 2030.

Olesea Bolboceanu-Banari