Bolile cardiovasculare – cea mai frecventă cauză de deces. Aproape 23 de mii de moldoveni au murit doar în 2020

 Bolile cardiovasculare – cea mai frecventă cauză de deces. Aproape 23 de mii de moldoveni au murit doar în 2020
0Shares

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează, cu 57%, pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. Doar pe parcursul anului 2020, în țara noastră, din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular au decedat 22 872 de persoane, comparativ cu 21 512 decese în 2019. Statistica a fost făcută publică în contextul marcării, anual, la 29 septembrie, a Zilei Mondiale a Inimii, scopul căreia este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la riscurile pentru bolile cardiovasculare, inclusiv cele de inimă și accidentul vascular cerebral, scrie SHOK.md.

Evenimentul a fost lansat la inițiativa Federației Mondiale a Inimii (FMI), fiind cea mai mare platformă specializată pe protecția sănătății inimii din lume. În acest an, genericul acestei zile este „Folosește-ți inima pentru conectare”, îndemnând fiecare membru al societății să își folosească cunoștințele, compasiunea și influența pentru a-și asigura o viață sănătoasă pentru inimă.

Bolile cardiovasculare (BCV) rămân ucigașul numărul unu din lume și provoacă 18,6 milioane de decese în fiecare an. Acestea pot apărea din mai multe cauze, cum ar consumul de tutun și alcool, diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea, până la poluarea aerului sau amiloidoza cardiacă.

La nivel mondial, în jur de 520 de milioane de persoane suferă de boli cardiovasculare și au fost afectate în mod disproporțional de Covid-19 în ultimul an. Acestea au fost expuse unui risc mai mare de a dezvolta forme grave ale bolii, iar din cauza unei vulnerabilități sporite, au fost nevoite să se izoleze. Drept urmare, aceste persoane au suportat un șir de consecințe:

* Lipsa vizitelor regulate la medic;

* Absența contactului cu familia și prietenii;

* Reducerea practicării exercițiilor fizice.

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează, cu 57%, pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. În ultimele două decenii, acest nivel rămâne înalt în mod constant. Pe parcursul anului 2020, în țara noastră, din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular au decedat 22 872 de persoane, comparativ cu 21 512 decese în 2019.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/