Boris Johnson, criticat dur pentru că i-a comparat pe ucraineni cu britanicii care au votat pentru Brexit

 Boris Johnson, criticat dur pentru că i-a comparat pe ucraineni cu britanicii care au votat pentru Brexit

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a fost criticat dur, după ce a comparat lupta ucrainenilor împotriva invaziei ruse cu britanicii care au votat la Brexit pentru „a alege libertatea”, scrie SHOK.md cu referire la digi.

Într-un discurs ţinut sâmbătă la congresul Partidului Conservator, ce are loc la Blackpool, premierul britanic a afirmat că este „instinctul poporului englez, ca şi al poporului ucrainean, de a alege libertatea”. El a dat ca exemplu recent referendum pentru Brexit din iunie 2016.

„Atunci când britanicii au votat pentru Brexit, în număr atât de mare, nu cred că a fost pentru că erau ostili străinilor. A fost pentru că voiau să fie liberi să facă lucrurile diferit şi pentru ca ţara să se poată conduce singură”, a spus Boris Johnson.

Comparație „nebunească” făcută de Boris Johnson

Declaraţiile ministrului britanic au suscitat reacţii dure, fostul preşedinte ale Consiliului European, polonezul Donald Tusk, scriind pe Twitter că ele „îi ofensează pe ucraineni, pe britanici şi bunul simţ”.

La rândul său, fostul negociator european Guy Verhofstadt a considerat „nebunească” această comparaţie făcută de Boris Johnson, el subliniind că „ucrainenii vor mai multă libertate şi să se alăture UE!”.

Şi diplomaţia franceză a reacţionat: ‘Dacă aş fi britanic, mi-ar fi ruşine. În calitate de diplomat francez, nu voi comenta pe Twitter’, a scris pe reţeaua socială Philippe Errera, director general pentru afaceri politice şi de securitate al Quai d’Orsay.

Într-un comentariu tot pe Twitter, deputatul britanic conservator Tobias Ellwood a afirmat că: „Dacă vrem să-l învingem pe Putin, avem nevoie de un leadership şi de o unitate internaţionale”. „A compara lupta poporului ucrainean contra tiraniei lui Putin cu poporul britanic care a votat pentru Brexit dăunează la nivelul leadership-ului politic pe care începem să-l arătăm”, a scris Ellwood, care este şi preşedinte al Comisiei pentru apărare a parlamentului, notează AFP, citată de Agerpres.

Reacţionând la afirmaţiile premierului său, ministrul de finanţe Rishi Sunak a declarat duminică la SkyNews că nu consideră comparabile cele două situaţii.

„În mod evident, ele nu sunt direct analoage şi nu cred că prim-ministrul a spus că ele ar fi direct analoage”, a comentat Sunak.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și