Cât de gravă este dependența de telefon. Ce se ascunde în spatele acestei obsesii

 Cât de gravă este dependența de telefon. Ce se ascunde în spatele acestei obsesii
0Shares

Acasă, la serviciu, la masă, pe stradă şi chiar la volan. Am ajuns să folosim telefonul oriunde şi oricând. Dependenţa digitală este comparată cu adicţia de jocuri de noroc sau narcotice. Petrecem mai bine de o lună pe an, doar pe reţelele sociale. Specialiştii trag un semnal de alarmă, mai ales în privinţa copiilor. Accesul la ecrane trebuie limitat, altfel vom creşte o generaţie cu grave probleme de adaptare în societate, scrie SHOK.md cu referire la observatornews.

Universul virtual a înlocuit lumea reală cu o viteză ameţitoare. Un sondaj recent, realizat în Statele Unite, arată că, 8 din 10 americani adorm cu imaginea de pe ecranul telefonului şi îşi verifică device-ul imediat după ce se trezesc. Trecem Oceanul şi constatăm că situaţia este identică şi la noi în ţară.

Ne uităm cheile sau portofelul acasă, dar niciodată telefonul. Frica de a rămâne fără acest device a primit şi un nume, în secolul 21 – nomofobie. În plus, suferim şi de sindromul vibraţiei fantomă, când avem impresia că telefonul sună în buzunar.

Cât de gravă este dependența de telefon

Alexandru Negrea – specialist social media: Şi, în acelaşi timp, există FOMO, un sindrom foarte bine documentat, Fear Of Missing Out. Mi-e frică să nu pierd nişte evenimente care de fapt nu mă impactează cu absolut nimic.

Ioana Matei – reporter Observator: Studiile arată că ne verificăm notificările şi în timp ce suntem în trafic, fie la volan, sau chiar pe trotinetă, fără să ne gândim la riscuri. Aproape jumătate dintre posesorii de telefon recunosc că s-au şi accidentat la un moment dat, din cauză că stateau cu ochii în ecran, în loc să fie atenţi la drum.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/