Acatiste în limba română ascunse într-un bloc de marmură din Hagia Sofia: „Doamne, ajută-mă să vând apartamentul din Leova”

 Acatiste în limba română ascunse într-un bloc de marmură din Hagia Sofia: „Doamne, ajută-mă să vând apartamentul din Leova”

La baza unui bloc de marmură din monumentalul lăcaş de cult Hagia Sofia din Istanbul au fost ascunse bileţele scrise în limba română (acatiste) şi în ebraică. Piatra s-a desprins sfărâmată dezvăluind astfel ce băgaseră turiştii acolo – transmite presa din Turcia, scrie SHOK.md cu referire la adevarul.

La baza unui bloc de marmură din monumentalul lăcaş de cult Hagia Sofia din Istanbul au fost ascunse bileţele scrise în limba română (acatiste) şi în ebraică. Piatra s-a desprins sfărâmată dezvăluind astfel ce băgaseră turiştii acolo – transmite presa din Turcia.

Publicaţia Zaman scrie, citând presa din Turcia, că administratorii Hagiei Sofia au constatat stricăciunea când bucăţi din blocul de marmură, de la bază, s-au desprins şi s-au sfărâmat. Piatra care fusese dislocată ascundea bileţele-acatist scrise în română, dar şi bileţele scrise în ebraică

„Poliţia, care a examinat peretele în interiorul Moscheei Hagia Sofia, a dezvăluit că o piatră de aproximativ 30 centimetri lăţime şi 10 centimetri lungime a fost îndepărtată şi au fost ascunse în spatele unor pergamente şi foi scrise“, notează jurnaliştii turci.

Cinci bucăţi de hârtie şi un pergament în ebraică cu poze interesante au fost reţinute de poliţişti.

„Doamne, te rog din tot sufletul ca să-mi dezlegi toate farmecele şi făcăturile şi duşmanii de pe mine. (Elena) Dezleagă tot ce a fost legat şi deschide tot ce a fost închis. Dezleagă-mi apartamentul ca să-l vând şi cel de la Leova şi de la Chişinău. Să am sănătate, bani, linişte şi somn, linişte, fericire şi numa bine şi multe alte bune pe care le merităm”, scrie pe una dintre hârtii.

„Te rog, să ni se schimbe viaţa şi să mergem înainte şi să ne mişcăm din loc, să plecăm, să lucrăm, să avem iubire, pereche, copiii, păzire şi numai şanse de bine şi fericire. Noi merităm mai mult! Să ajungem la USA şi să fiu cu Mihaela, Noah, Cristofer şi să am greencardul şi documentele, lucru, bani, fericire şi viaţa deplină, pereche, sănătate, familie şi numai bine“, se vede scris pe o altă. hârtie.

„Parchetul, care a demarat ancheta, a cerut Direcţiei Provinciale de Cultură şi Turism să examineze dacă piesele erau sau nu artefacte istorice“, consemnează presa turcă.

Hagia Sophia, cunoscută oficial ca Marea Moschee „Ayasofya” este o moschee din Istanbul, Turcia.

Lăcașul a fost ca origine o biserică construită din ordinul împăratului Iustinian și a servit drept catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol până în 1453, când a fost transformată în moschee.

 

Maria Palade

https://shok.md/