Cazul halucinant al prinţesei saudite Basma bint Saud, închisă fără vreo acuzaţie timp de aproape trei ani

 Cazul halucinant al prinţesei saudite Basma bint Saud, închisă fără vreo acuzaţie timp de aproape trei ani

Mezina fostului rege Saud bin Abdul Aziz este doar încă o victimă a actualei puteri de la Riad. De trei ani încoace, prinţesa Basma bint Saud a cerut îndurare celor care au aruncat-o în temniţă fără a-i spune motivul pentru care a fost luată cu forţa de pe aeroport, în martie 2019, înainte să se îmbarce la bordul unui avion cu destinaţia Elveţia, unde trebuia să urmeze un tratament medical, scrie SHOK.md cu referire la okmagazine.

În toate scrisorile sale trimise către Regele Salman şi către fiul acestuia, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, ea insista că nu a făcut nimic rău şi că sănătatea sa se deteriorează pe zi ce trece. Răspunsul a venit târziu, prin eliberarea sa, zilele trecute.

Potrivit BBC.com, o organizaţie pentru drepturile omului în Arabia Saudită notează că, atât ea, cât şi fiica sa, Suhoud, au fost închise fără a primi vreo acuzaţie ori sentinţă. Totodată, de-a lungul acestor aproape 3 ani, Basma nu a primit niciun fel de îngrijire medicală, deşi starea sănătăţii sale era precară.

Cel mai probabil, Basma bint Saud, cea mai mică fiică a fostului rege Saud bin Abdul Aziz, care a condus ţara între 1953 şi 1964, a fost considerată un element deranjant, mai ales că era implicată în acţiuni umanitare, campanii de încurajare a femeilor şi tinerilor şi dorea reforma constituţională. De altfel, în 2013, ea ar fi primit un fel de „avertisment”, după ce, în timp ce se afla la Londra, a fost şantajată de o grupare de hakeri cu pierderea unor date importante. Familia ei a transmis Naţiunilor Unite, prin intermediul unei declaraţii scrise în 2020, că „trecutul său ca activistă care critica acerb abuzurile” au dus la această lipsire de libertate brutală şi neargumentată legal.

Maria Palade

https://shok.md/