Ceasul de pe Arcul de Triumf va fi reparat: „În curând din nou va anunța prin sunet fiecare sfert de oră ”

 Ceasul de pe Arcul de Triumf va fi reparat: „În curând din nou va anunța prin sunet fiecare sfert de oră ”

Ceasul de pe Arcul de Triumf care se află în gestiunea Î.M. Regia „Autosalubritate”, în curând din nou va anunța prin sunet fiecare sfert de oră, precum și ora exactă, scrie SHOK.md.

Și aceasta pentru că, Î.M. Regia „Autosalubritate” este în căutarea piesei necesare, pentru a da din nou „voce” mecanismului de pe monumentul de arhitectură de însemnătate națională.

Potrivit directorul interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, care a inspectat Arca de Triumf, este vorba despre o defecțiune tehnică, care urmează a fi înlăturată: „Ceasul funcționează, el arată ora exactă, însă ar trebui să, și sune așa cum a fost anterior. Piesa responsabilă de sunet s-a uzat, pentru că mecanismul este destul de vechi, având deja 185 de ani. Cel mai probabil va trebui să găsim un meșter iscusit să confecționeze manual piesa la comandă”.

Cel mai important ceas al țării, precum și simbol al Chișinăului, care este luminat pe timpul nopții, este unul mecanic care este repornit o dată la fiecare 25 de ore. Ceasornicarul care zilnic, urcă cel puțin 40 de trepte ca să ajungă în turn, învârte un scripete, care ridică niște greutăți ce mențin ritmul mecanismului. Detaliu care face ca orologiul din centrul capitalei să fie unicat, este mecanismul care unește ceasul de cele două clopote instalate pe Arcul de Triumf.

Filele din istorie dezvăluie că, ceasul din inima capitalei, de altfel ca și Arcul de Triumf pe care este instalat nu ar fi existat, dacă în 1836 inginerii care au proiectat Catedrala și Clopotnița nu ar fi comis o eroare. Aceștia ar fi comandat câteva clopote pentru Catedrală, iar unul din ele, turnat la Ismail din tunurile turcești capturate în război, fiind prea mare, nu putea fi adăpostit de Clopotniţă. Atunci a apărut ideea de a construi un Arc de Triumf după modelul celui de la Roma, doar că mai mic.

Astfel, monumentul a fost realizat de arhitectul odesit, Luca Zauchevici în 1840.  La nivelul superior, în centrul construcţiei a fost montat clopotul sus-menţionat, cu greutatea de 6.4 tone. În atic a fost montat orologiul, un cadou de la ceasornicarul orașului Ziberman, cumpărat de la Odesa.

Timp de 12 ani ceasul de pe Arcul de Triumf, a funcționat ireproșabil, însă în toamna anului 1852, vântul puternic a smuls cadranul ceasului, și în 1880 mecanismul s-a defectat. La scurt timp, a apărut un alt ceas procurat din Viena, pe care îl putem admira până în prezent. Ceasul a lucrat fără reparații până la începutul războiului II Mondial, când a fost lovit de bombardamentele din anul 1941.

Arcul de Triumf este introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău, parte a Ansamblului Catedrala Nașterii Domnului. A fost construit în anii 1840–1841, pentru a comemora victoria armatei ruse în războiul ruso-turc din 1828–1829.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și