CNSM va lansa o aplicație mobilă inedită: Află cui îi este destinată și ce posibilități oferă

 CNSM va lansa o aplicație mobilă inedită: Află cui îi este destinată și ce posibilități oferă

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este în proces de elaborare a unei aplicații mobile inedită, ce va fi un util instrument pentru cei interesați de activitatea sindicatelor, precum și de noutățile din domeniul muncii și cel social-economic. Igor Zubcu, președintele CNSM, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a declarat că, pornind de la faptul că generația actuală utilizează pe larg internetul și resursele disponibile on-line, din experiența altor țări și cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, sindicatele din Moldova beneficiază de posibilitatea creării acestei aplicații mobile, ce va servi ca un suport adițional în activitatea noastră de asigurare și promovare a drepturilor și garanțiilor în domeniul muncii și a altor drepturi nemijlocit legate de muncă.

„Aplicația este adresată atât membrilor de sindicat, cât și cetățenilor – care nu sunt membri de sindicat, dar sunt interesați de activitățile realizate de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și de noutățile și schimbările din domeniile muncii și cel social-economic. Aceasta va acorda cetățenilor posibilitatea de a se informa despre activitatea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și a întregii mișcări sindicale, de a fi la curent cu ultimele modificări operate în legislația din domeniile muncii și cel social-economic, de a afla răspuns la cele mai des abordate întrebări referitoare la domeniile vizate. Membrilor de sindicat aplicația va acorda, suplimentar, posibilitatea de a comunica cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și de a raporta încălcări ale legislației muncii în vigoare”, a explicat oficialul.

Potrivit spuselor sale, aplicația va fi o sursă de informații utile salariaților, cum sunt: informații despre ultimele modificări operate în cadrul normativ în domeniile muncii, securitate și sănătate în muncă, asigurări sociale, salarizare, ocuparea forței de muncă etc.; răspunsuri la cele mai des abordate întrebări din domeniile muncii și cel social-economic sau întrebări care, în opinia CNSM, prezintă interes pentru publicul larg.

Totodată, aplicația respectivă va permite raportarea încălcărilor ale drepturilor și intereselor salariaților-membri de sindicat și contracararea ulterioară a acestora și, prin urmare, va asigura apărarea drepturilor și intereselor legale ale salariaților-membri de sindicat.

„Bineînțeles, aplicația va oferi posibilitatea de a sesiza cazurile de încălcare a legislației muncii. În cazul confirmării celor sesizate de membrii de sindicat, sindicatele vor acorda tot suportul necesar pentru remedierea acestor situației, iar în cazul neconformării va face demersurile și acțiunile necesare în vederea responsabilizării, iar în unele cazuri – și sancționării angajatorilor care încalcă flagrant prevederile legale. Cred că multe situații pot fi prevenite și aplanate dacă există o conlucrare între angajatori și organizațiile sindicale”, a conchis Igor Zubcu.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și