Compozitorul și interpretul Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 67 de ani

 Compozitorul și interpretul Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 67 de ani
0Shares

Compozitorul şi marele interpret Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 67 de ani de la naştere fiind născut la 7 aprilie 1954, de sărbătoarea Buna-Vestire, în orașul Leova. Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată de părinți. De la tatăl său, Ion Aldea Teodorovici a moștenit dragostea față de muzica sacră, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Și tot la îndemnul tatălui, la vârsta de cinci ani, a început să studieze vioara și pianul. Ca și fiul său Cristi, la numai zece ani, Ion Teodorovici a rămas fără tată. Mama sa îl aduce la Chișinău, la Școala de Muzică „Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”), unde Ion studiază clarinetul, în 1969, se înscrie la „Școala medie de muzică” din Tiraspol, unde studiază saxofonul și pe care o absolvă în 1973. Este înrolat în armata sovietică în orașul Zaporojie, aici, tînărul artist devine artillerist.

Din 1975 și până în 1981, când devine student la Facultatea de compoziție și pedagogie a Conservatorului „G. Musicescu” din Chișinău, activează în cadrul formației de muzică ușoară „Contemporanul” condusă de compozitorul Mihai Dolgan.

Ion își duce steaua și crucea mai departe, în seri albastre, împreună cu Doina Marin. Se căsătoresc în 1981. Tot atunci, duetul Doina și Ion este lansat la o seară de creație a poetului Grigore Vieru.

Fiind respins la Radio și Televiziune, Ion i-a chitara în brațe și pornește împreună cu Doina să cutreiere satele Moldovei. A scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice.

La data de 30 octombrie, 2020, s-au împlinit 28 de ani de la moartea artiștilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Aceștia s-au pierdut viața în urma unui accident rutier în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Mașina în care se deplasau spre Chișinău a intrat într-un copac.

Ion și Doina Aldea Teodorovici au cântat pentru suveranitate și independență, au luptat pentru unirea Basarabiei cu România. „Suveranitate”, „Sfântă ni-i casa”, „Mănăstirea Căpriana” sunt doar câteva dintre piesele care au devenit, în scurt timp, simbolul Moldovei.

În memoriam, Guvernul a declarat anul 2012 drept anul celor doi mari artiști.

Tot astăzi se împlinesc 12 ani de la evenimentele care au avut loc pe 7 aprilie 2009, înChișinău. Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie, potrivit cărora, circa 50 % din voturi i-au fost atribuite Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a scos în stradă mii de tineri, în semn de protest. 

0Shares