Consumul de avocado poate reduce grăsimea abdominală (studiu)

 Consumul de avocado poate reduce grăsimea abdominală (studiu)
0Shares

Fructul de avocado este o sursă excelentă de nutrienți și grăsimi sănătoase și câștigă tot mai mult în popularitate, fiind utilizat atât în preparate sărate, cum ar fi salatele, cât și în deserturi. Se pare, însă, că avocadoul, deși este un aliment care conțime grăsimi, poate fi util pentru a combate grăsimea abdominală, scrie SHOK.md, cu rferire la doc.ro.

105 adulți, dintre care unii supraponderali, iar alții cu obezitate, au participat la un studiu¹ controlat randomizat în care li s-a oferit o masă pe zi timp de 12 săptămâni. Femeile care au consumat avocado ca parte a mesei zilnice au constatat o reducere a grăsimii abdominale viscerale mai profunde. Potrivit investigatorilor, scopul nu a fost pierderea în greutate, ci înțelegerea felului în care consumul de avocado influențează modul în care indivizii își stochează grăsimea corporală.

Un avocado pe zi poate lupta împotriva grăsimii abdominale

Localizarea grăsimilor în organism joacă un rol important în starea de sănătate. În abdomen, există două tipuri de grăsime: cea care se acumulează chiar sub piele, numită grăsime subcutanată, și cea care se acumulează mai adânc în abdomen și înconjoară organele interne, cunoscută sub numele de grăsime viscerală.

Indivizii cu o proporție mai mare de grăsime viscerală mai profundă tind să aibă un risc mai mare de a dezvolta diabet. Astfel, oamenii de știință au fost interesați să stabilească dacă raportul dintre grăsimea subcutanată și cea viscerală se poate schimba odată cu consumul de avocado.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit mese care au încorporat un avocado proaspăt, în timp ce al doilea grup a primit mese care au avut ingrediente aproape identice și număr de calorii similar, dar care nu conțineau avocado. La începutul și la sfârșitul celor 12 săptămâni, cercetătorii au măsurat grăsimea abdominală a participanților și toleranța lor la glucoză, o măsură a metabolismului și un marker al diabetului.

Rezultatul a fost că participanții de sex feminin care au consumat un avocado pe zi în timpul mesei au avut o reducere a grăsimii abdominale viscerale – grăsimea greu de eliminat este asociată cu un risc mai mare de boală – și au experimentat o reducere a raportului dintre grăsimea viscerală și cea subcutanată, indicând o redistribuire a grăsimii departe de organe. Cu toate acestea, distribuția grăsimilor la bărbați nu s-a schimbat și nici bărbații, nici femeile nu au avut îmbunătățiri ale toleranței la glucoză.

Deși consumul zilnic de avocado nu a modificat toleranța la glucoză, spun cercetătorii, ceea ce s-a observat clar a fost că un stil alimentar care include un avocado în fiecare zi a influențat modul în care oamenii stochează grăsimea corporală într-un mod benefic pentru sănătatea lor, cu toate că beneficiile s-au observat doar la femei.

Savanții consideră că este important să se demonstreze că intervențiile alimentare pot modula distribuția grăsimilor. Faptul că beneficiile au fost evidente doar la femei arată câte ceva despre potențialul ca genul unei persoane să joace un rol în răspunsurile la intervențiile alimentare.

Cercetătorii au mai spus că speră să efectueze un studiu de urmărire în care participanților să li se ofere toate mesele zilnice și care să analizeze indicatori suplimentari ai sănătății intestinale și ai sănătății fizice, în general, pentru a obține o imagine mai completă a efectelor metabolice ale consumului de avocado și a stabili dacă diferența între bărbați și femei rămâne valabilă.

Cercetarea de față nu numai că face lumină asupra beneficiilor consumului zilnic de avocado asupra diferitelor tipuri de distribuție a grăsimilor între sexe, ci oferă o bază pentru oamenii de știință de a efectua lucrări suplimentare pentru a înțelege impactul deplin pe care fructul de avocado îl are asupra grăsimii și sănătății corporale.

Ducând cercetările mai departe, se va putea obține o imagine mai clară asupra tipurilor de oameni care ar beneficia cel mai mult de încorporarea avocadoului în dietele lor, iar medicii ar putea face recomanadări clare despre cum acest fruct poate să reducă depozitarea grăsimilor.

Ce alte beneficii pentru sănătate are fructul de avocado?

Avocado-ul poate fi consumat nu doar sub forma clasică de guacamole, ci și în salate, în sandvișuri, în smoothie-uri, în burgeri sau chiar ca atare (pisat cu furculița, presărat cu sare, zeamă de lămâie și usturoi tocat și întins pe pâine prăjită), ori în deserturi, după gust. Iată câteva dintre beneficiile acestui fruct:

Este o sursă excelentă de nutrienți

Avocadoul conține vitamina B5, vitamina B6, vitamina B9, vitamina K, vitamina E, vitamina C, cupru și multe altele. Jumătate dintr-un avocado asigură 30% din necesarul zilnic de B6, un nutrient care ajută la suprimarea inflamației și la protejarea împotriva daunelor oxidative. Aportul inadecvat de B6 poate avea un impact negativ asupra funcției imunitare și poate crește susceptibilitatea la boli.

Este benefic pentru sănătatea intestinală

O cantitate suficientă de fibre în dietă este esențială pentru sănătatea sistemului digestiv, deoarece ajută la stimularea creșterii bacteriilor sănătoase. Un studiu² la care au participat 163 de adulți considerați supraponderali a constatat că persoanele care au consumat 175 de grame (bărbații) sau 140 de grame (femeile) de avocado zilnic, timp de 12 săptămâni, au avut concentrații mai mici de acid biliar fecal și o diversitate bacteriană crescută în comparație cu un grup de control.

Are efecte antioxidante și antiinflamatoare

Carotenoizii din avocado, inclusiv luteina, α-Carotenul și β-Carotenul, s-au dovedit a avea efecte antioxidante puternice, protejând împotriva daunelor oxidative, care sunt asociate cu progresia multor boli cronice. Deoarece avocadoul este bogat în antioxidanți , consumul regulat poate ajuta la creșterea apărării antioxidante a organismului. Un mic studiu care a inclus 45 de persoane a constatat că aportul de un avocado pe zi a crescut nivelurile sangvine de carotenoid luteină în comparație cu o dietă occidentală tipică fără avocado.

Ajută la creșterea colesterolului bun și la scăderea celui rău

Consumul de avocado poate ajuta la creșterea colesterolului bun (HDL), care protejează inima, și la scăderea nivelurilor de colesterol rău (LDL), un tip de colesterol care este asociat în mod semnificativ cu ateroscleroza sau acumularea de placă de-a lungul pereților arterelor. În plus, conținutul ridicat de potasiu și magneziu al avocadoului este benefic pentru reglarea tensiunii arteriale. Menținerea tensiunii arteriale la un nivel sănătos este esențială pentru prevenirea bolilor de inimă.

 

0Shares