Creștinii sărbătoresc Ziua Sfântului Andrei: Fetele au vrăjit noaptea trecută pentru a-şi visa ursitul, iar flăcăii au furat porțile

 Creștinii sărbătoresc Ziua Sfântului Andrei: Fetele au vrăjit noaptea trecută pentru a-şi visa ursitul, iar flăcăii au furat porțile
0Shares

În seara de 12 spre 13 decembrie, în Republica Moldova, creștinii ortodocși de stil vechi, îl prăznuiesc pe Sfântului Andrei. Sărbătoarea este însoțită de multiple tradiții și superstiții. Oamenii cred că în aceasta seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc în timp ce lumea se apăra de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului. Fetele nemăritate în seara de Sfântul Andrei îşi pot afla ursitul prin diferite ritualuri lăsate din strămoşi, iar flăcăii fură porțile din gospodăriile unde sunt fete de măritat.

Sărbătoarea are mai multe denumiri: Andrei de Iarnă, Sîntandrei, Moș Andrei, Andrei Cap de Iarnă, Undrea, Îndrea. Este singura sărbătoare de peste an, care a dat denumirea populară unei luni – decembrie, după cum știm în popor e numită – Îndrea, Undrea. Se credea, că de la ziua Sf. Andrei începe iarna și pune stăpînire pe lume.

Multe dintre obiceiurile de Sf. Andrei sînt descrise în legende. În noaptea Sfîntului Andrei erau practicate diverse ritualuri menite să protejeze oamenii, animalele şi gospodăriile. Tot de Sfîntul Andrei se zice, era timpul benefic să se comunice cu spiritele de dincolo.

Tradiții și obiceiuri în ajunul Sfântului Andrei

Fețele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-şi visa iubitul.

La miezul nopţii, fetele întorc un ulcior de lut cu gură în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinşi şi rostesc o incantaţie, pentru a cuceri inima băiatului iubit.

Fetele care vor să-şi vadă ursitul trebuie să stea goale între două oglinzi, la miezul nopţii, cu două lumânări aprinse în mâna. În oglindă din spate vor vedea scene din viitorul lor, inclusiv chipul celui care le va fi soţ.

O altă metodă pentru a află cum arată ursitul este următoarea: faţă ţine două lumânări aprinse în mâna şi priveşte într-un pahar cu apă în care a fost aruncată o verighete sfinţită, pentru cununie.

În această noapte, cei care vor să afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie să participe la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântată, ei vor vedea tot ce s-a întâmplat.

Spiritele rele nu vor avea acces în casă dacă gospodinele vor întoarce seară toate cănile şi vasele cu gură în jos.

Tot pentru alungarea spiritelor se agaţă usturoi la intrare, iar animalelor li se pune în mâncare busuioc şi în apă câteva picături de agheasmă.

Se pune grâu la încolţit, pentru că gospodării să afle cum va fi revoltă de anul viitor, dar şi cât de prosperă va fi casă şi familia lui.

Ziua Sfîntului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă.

0Shares