(foto) Frumusețea este diferită! Nathaniel Kowalsky și Mihaela Sturza au creat un proiect fotografic unic în R.Moldova: „Moda este pentru toți”

 (foto) Frumusețea este diferită! Nathaniel Kowalsky și Mihaela Sturza au creat un proiect fotografic unic în R.Moldova: „Moda este pentru toți”
0Shares

Nathaniel Kowalsky și Mihaela Sturza au creat un proiect fotografic unic în R.Moldova, în care au implicat persoane cu nevoi speciale. Astel, aceștia și-au dorit „să spargă standardele clasice de frumusețe și să arate că moda este accesibilă pentru toți, iar moda înaltă nu este doar pentru cei aleși”, a declarat Nathaniel.

În anul 2010 a fost ratificată Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități de către Republica Moldova, care a marcat schimbări importante în domeniul dizabilității, s-a reușit înregistrarea progreselor în ceea ce privește incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Conform datelor statistice din anul 2020 în Moldova sunt înregistrate peste 200 000 persoane cu nevoi speciale și până în prezent aceste persoane se confruntă cu discriminare în societate, sistemul de învățămînt sau la locul de muncă.

„În diferite perioade ale vieții am avut parte de prieteni sau cunoscuți care aveau nevoi speciale, niciodată nu le-am observat deoarece pentru mine este important ca ei să se simtă bine și egali alături de colegi de liceu, facultate, lucru sau platou de filmare.

Nu doar o dată în viață m-am confruntat cu discriminare din mai multe aspecte, ce înseamnă să fii discriminat înțeleg foarte bine, realizarea acestui proiect pentru mine are un rol foarte personal.

Moda nu este doar pentru cei „aleși”, moda este pentru fiecare, deja am peste 10 ani experiență în industria ușoară și dacă la început credeam în reguli de stil și chiar mă conduceam după ele, în prezent înțeleg că nu există nici o regulă, dar există bunul simț al frumosului și doar imaginația ne limitează.

În acest proiect am demonstrat că moda înaltă este pentru toți și le mulțumesc foarte mult brandului Morphine pentru colaborare și Studioului Foto Felinar că au fost deschiși să ne primească cu acest proiect!” a spus, Nathaniel Kowalksy-Expert și Fotograf de Modă

„Cercetând și dezvoltând conceptul proiectului, mă vedeam suficient de pregătită pentru întâlnirea cu aceste tinere unice. Mi-am schițat o imagine despre cum sunt persoanele cu dizabilități, din care reieșise și felul cum ar trebui să mă comport și să acționez, punându-le într-o categorie, fără a ține cont de faptul că fiecare dintre ele sunt personalități separate, cu propriul set de emoții, caracteristici și complexe.

Din momentul în care am ajuns la studiou, am început imediat rutina de stilist, îmbrăcând și dezbrăcând, obișnuită cu modelele care nu se rușinează, îmi făceam job-ul fără să mă opresc ca să întreb cât de confortabil sau incomod se simt de fapt protagonistele proiectului.

Pe tot restul parcursul ședinței foto, am încercat să fiu mai grijulie și mai atentă la nevoile lor, dar, abia după ce tot haosul de pe platou s-a încheiat și în sfârșit am avut o secundă să stăm și să respirăm, a început să se pronunțe ideea, că de fapt, niciodată nu mi-a trecut prin cap să le întreb:Cum ar prefera ele să decurgă lucrurile?

Această realizare, sumează foarte bine marea problemă de considerare a preferințelor persoanelor cu dizabilități. Deci poate că acesta este cel mai important lucru pe care ar trebui să-l învățăm din acest proiect: să le oferim vocea și șansa de a ne spune și a ne învăța, pe noi societatea, uneori neglijenți, cum să fim mai corecți. A spune că trebuie să fim mai incluzivi și să tindem spre egalitate, nu este nici destul de explicit, nici suficient, ca să progresăm și să evoluăm ca umanitate. Deci, cum devenim mai buni?” – Mihaela Sturza – Stilist și Director Creativ.

„Să fac parte dintr-un proiect similar, a fost în lista dorințelor mele și îi mulțumesc lui Nathaniel că m-a implicat. Pentru mine oamenii cu nevoi speciale au un rol mult mai important, deoarece ei sunt cei mai motivați, cei mai puternici și iubitori de lucruri frumoase. M-au uimit prin puterea lor de a accepta lucrurile așa cum sunt, indiferent de cum arăți sau cine ești. Este foarte ușor de lucrat cu oamenii care văd frumosul în lucruri mici.

Proiectul m-a marcat mult emoțional, discutând cu fetele am auzit istorii care cu siguranța ar schimba viața și gândirea fiecăruia dintre noi. Când nu mai poți, mai poți un pic – această frază am auzit-o de la Felicia Bulimaga, domnișoara în cărucior, văzând cum încrezătoare urca scările, întrebând-o dacă are nevoie de ajutor, răspunsul ei a fost: „Categoric nu, eu mai pot, mai am un pic, voi reuși!”- Adriana Stratu – Make-up Artist și Hairstylist.

 

 

0Shares