Cum să știi dacă soțul sau soția te înșală – Indicii, sfaturi de la psiholog

 Cum să știi dacă soțul sau soția te înșală – Indicii, sfaturi de la psiholog

Fidelitatea într-un cuplu este esenţială pentru o relaţie sănătoasă şi de durată. De multe ori, însă, s-a dovedit că o escapadă amoroasă a unuia dintre parteneri este necesară pentru a le reseta priorităţile. Este, de fapt, un semnal de alarmă care arată că unul dintre parteneri nu mai are parte de afecţiunea cu care se obişnuise, scrie SHOK.md cu referire la dosarmedia.

Fiecare bărbat ori femeie și-a pus cel puțin o singură dată întrebarea: de ce înșală partenerii? De asemenea, care sunt indicii care trebuie să ne alarmeze.

Unii înșală pentru că se simt ignorați, caută ceea ce le lipsește în relație. Sunt și alții – pentru că așa le este firea. Studiile arată că infidelitatea nu este doar fizică, ci și emoțională. Totuși, infidelitatea partenerului este, fără îndoială, unul dintre cele mai neplăcute lucruri care se pot întâmpla într-un cuplu.

Infidelitatea – cum să treci peste ea

Fie va distruge cuplul unde unul dintre parteneri se manifestă astfel, fie va suda relaţia între cei doi, dar cu o condiţie.

”Dacă cuplul are suficientă inteligenţă, iubire şi iertare, va trece peste această problemă de cuplu. Iar asta îi va ajuta pe amândoi să treacă pe un nou nivel al iubirii”, explică psihologul Stelian Chivu.

Înclinaţia unei persoane de a-şi înşela partenerul depinde de foarte mulţi factori. Printre care se numără educaţia, nivelul intelectual şi zona geografică unde aceasta trăieşte. Infidelitatea afectează serios sănătatea conectării emoţionale a unui individ.

De pildă, sunt indivizi care se autoînvinovăţesc pentru că s-a ajuns ca partenerul să îi înşele. Dincolo de greşelile pe care o persoană le poate face într-un cuplu, acest program mental, conform căruia orice s-ar întâmpla în relaţie este vina sa exclusivă, nu va face decât să accentueze înstrăinarea de partener.

”O astfel de persoană are nişte credinţe, nişte şabloane preluate din familie, şcoală şi religie, pe care dacă nu le conştientizează şi elimină, vor ajunge să îi distrugă relaţia de cuplu. Infidelitatea se manifestă din cauza unor dorinţe sexuale nesatisfăcute, atunci când unul dintre parteneri vrea să experimenteze ceva nou şi chiar din simplă curiozitate”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Există şi cazuri când unul dintre parteneri doreşte să încheie relaţia, dar nu are curajul să o facă. Și atunci devine infidel. Sunt şi situaţii când individul doreşte o confirmare a statului său social şi nu numai. Iaar pentru că nu o primeşte de la partenerul de cuplu, caută validare în altă parte.

”Insatisfacţiile sexuale sunt un alt motiv de infidelitate. Un partener are anumite fantezii, iar dacă consortul este reticient în a le satisface, atunci îşi va îndrepta atenţia în altă parte.

Soțul sau soția te înșală pentru că așa e la modă?

Sunt şi persoane cărora li se pare la modă să aibă mai mulţi iubiţi sau iubite pentru că se poartă, deci ţine şi de cultura din societatea respectivă, de anturaj şi de nivelul intelectual şi educaţia celui în cauză”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Deşi poate părea greu de crezut, infidelitatea poate salva relaţii, însă în anumite condiţii. Prima dintre ele este comunicarea. Partenerii de cuplu trebuie să vorbească unul cu celălalt, să îşi împărtăşească nemulţumirile şi să găsească împreună soluţii. De regulă, după ce o persoană şi-a înşelat partenerul de cuplu, se poartă mai frumos cu acesta, este mai atentă şi mai afectuoasă, pentru că se simte vinovată pentru cele întâmplate, dar sunt şi cazuri când se manifestă exact invers, devenind rece şi distantă.

”Sunt aspecte profunde ce ţin de viaţa de cuplu care trebuie analizate foarte bine în astfel de situaţii pentru a afla exact cauza infidelităţii. Dacă nu reuşesc să comunice foarte bine, mai ales în astfel de cazuri, este necesar să ceară ajutorul unui specialist. Sunt şi cazuri în care o persoană comite o infidelitate şi realizează cât de  mult îşi iubeşte partenerul, oricât ar părea de ciudat. E nevoie uneori pentru anumite persoane de o astfel de experienţă ca să realizeze importanţa relaţiei pe care o are cu partenerul de viaţă”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Există câteva situaţii după ce un individ calcă strâmb. În urma experienţei, unii ajung la concluzia că nu le mai trebuie niciodată aşa ceva. Mai ales dacă infidelitatea s-a consumat rapid, cu traume. Alţii discută deschis cu partenerul despre ce a fost, analizează şi încearcă să depăşească momentul. Aceștia încearcă să găsească de comun acord a unor soluţii.

Sunt şi cei care îşi iartă partenerul după cele întâmplate, deoarece îşi doresc ca relaţia să continue. Toate aceste situaţii au un singur numitor comun: iubirea. Dacă partenerii se iubesc, vor reuşi să treacă peste relaţia extraconjugală a unuia dintre ei. Ba mai mult, îşi vor reseta relaţia, care va deveni mult mai bine sudată şi profundă.

”Conform mai multor studii, 70% dintre cuplurile unde unul dintre parteneri a înşelat au o relaţie mai sănătoasă. Aceasta poate fi mai solidă. Sunt studii care arată că un cuplu care reuşeşte să depăşească un episod de infidelitate devine mai puternic”. Aceasta scoate în evidenţă psihologul Stelian Chivu un aspect mai puţin cunoscut din această zonă.

Psihologii explică care sunt indiciile care ar trebui să ne alarmeze sau să ne de-a de bănuit. Iată care sunt semnele:

Partenerul tău este mai atent la înfățișarea sa – inclusiv modul în care se îmbracă.

Miroase diferit – când pleacă de acasă se dă cu parfumul său, dar când se întoarce miroase diferit. Dacă partenerul tău miroase proaspăt după o zi întreagă de muncă, probabil că are o aventură.

Și-a schimbat aspectul – începe să meargă la sală și să slăbească, chiar dacă nu ți-a spus nimic despre asta. Probabil că vrea să atragă atenția cuiva.

Nu te lasă pe lângă telefonul lui și petrece mult timp online.

Devine nervos și îl deranjează orice faci.

Devine vizibil dezinteresat de sex -dacă inițiază partidele de sex mult mai rar decât o făcea înainte sau te refuza de-a dreptul, motivul ar putea fi ca se bucura de sex cu o alta persoana.

”Actul sexual poate rezolva problemele din cuplu, dar nu este vorba doar de sexul propriu zis. Trebuie să se înţeleagă că raportul sexual este o comunicare între parteneri. Este o completare a celor doi, necesită atenţie la nevoile celuilalt, la ce simte fiecare partener şi la ce îi transmite celuilalt şi atunci devine iubire. Infidelitatea este în natura umană, care este mai grosieră, de o frecvenţă mai joasă. Dacă însă ne formăm o conştiinţă înaltă, atunci nu va mai exista nevoia de a înşela. Partenerii dintr-un cuplu care se iubesc se vor completa reciproc. Și nu vor fi tentaţi niciodată să îşi înşele partenerul de viaţă”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Viaţa socială – devine mai interesat să iasă în oraș, întârzie mai mult sau petrece mai mult timp cu ,,prietenii”.

Are accese necontrolate de gelozie – unul dintre modurile in care anumiți parteneri se dau de gol atunci când înșală este ca devin brusc geloși. Practic, partenerul infidel este conștient de purtarea sa lipsita de loialitate si o proiectează asupra ta.

Când se produce o infidelitate, partenerul înşelat îşi poate pierde încrederea în sine, se izolează şi poate avea chiar o criză de identitate.

Dacă cei doi nu comunică foarte bine, se poate ajunge la violenţă. Cel înşelat poate avea puseuri de tensiune, apar problemele gastrointestinale şi insomniile.

 

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și