Cum se aprinde Focul Haric?

 Cum se aprinde Focul Haric?

Lumina Sfântă este considerată de creștinii ortodocși o minune ce are loc în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Mulți o consideră cea mai veche minune atestată a lumii creștine, scrie SHOK.md.

În Vinerea Mare, imediat după prohod, Sfântul Mormânt este inspectat de polițiști civili, care nu sunt creștini. Asta pentru a anula orice bănuieli. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

În Sâmbăta Mare, la prânz, patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă de trei ori în jurul Sfântului Mormânt. Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt, ținând în mână două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare. Înainte de a intra în Mormântul Domnului, Patriarhul este examinat de autoritățile israeliene pentru a se dovedi că nu poartă cu sine mijloace tehnice de aprindere a focului.

În mormânt, Patriarhul se roagă în genunchi. În urma rugăciunilor, care pot dura de la câteva minute, până la câteva ore, se aprind lumânările Patriarhului şi candelele din apropiere. Biserica Ortodoxă afirmă că Focul Haric este un foc imaterial, care coboară ca un fulger prin cupola Bisericii Sfântului Mormânt, după ce Patriarhul înalţă în trei limbi rugăciunea „Să ne rugăm să vie Lumina!”.

Apoi, Patriarhul iese și împarte lumina credincioșilor. Martorii spun că, în prima jumătate de oră după ce se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nu arde părul sau pielea.

În același timp, ateii susțin că secretul Luminii Sfinte este ascuns în lumânările pe care Patriarhul le ia cu el în Biserică. Dacă acestea sunt impregnate cu fosfor alb, nu este nevoie de o sursă de foc pentru a le aprinde, deoarece fosforul, în contact cu aerul umed, tinde să ia foc spontan.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și