Cum sunt anulate drepturile și libertățile femeilor din Afganistan. „Simt că sunt pe cale să îmi pierd identitatea”

 Cum sunt anulate drepturile și libertățile femeilor din Afganistan. „Simt că sunt pe cale să îmi pierd identitatea”
0Shares

Pe măsură ce oraș după oraș a cedat în fața talibanilor, iar duminică, capitala Kabul a fost cucerită de forțele insurgente, femeile din Afganistan au început să se teamă din ce în ce mai mult că libertățile câștigate în 2001 vor fi anulate. Liderii talibani au declarat că vor respecta drepturile femeilor, iar politica noii conduceri a țării va fi ca „femeile să aibă acces la educație și la muncă”, însă realitățile din orașele cucerite de talibani și poveștile tulburătoare ale femeilor afgane evidențiază faptul că drepturile și libertățile femeilor sunt trecute prin filtrul politicii noului „Emirat Islamic al Afganistanului” și anulate acolo unde acestea nu sunt în acord cu viziunea noilor conducători, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Pe măsură ce frica în rândul femeilor din Kabul a crescut, prețurile la mai multe articole de vestimentație destinate acestora au crescut și ele. Într-o piață din orașul Kabul, Aref, o localnică care deține un magazin mixt de haine și burqa, susține că înainte de asaltul talibanilor în toată țara, majoritatea clientelor sale proveneau din alte provincii. „Acum femeile din interiorul orașului se pregătesc pentru ceea ce urmează să se întâmple după instaurarea controlului talibanilor în vârful statului și cumpără tot mai multe burqa”, a declarat Aref, potrivit unui reportaj realizat de The Guardian.

Una dintre aceste femei este Aaila, care a fost surprinsă negociind cu un alt negustor achiziționarea unei burqa după ce prețurile acestor articole de îmbrăcăminte purtată de femei în unele tradiții islamice pentru a acoperi trupurile lor în locurile publice a crescut. „Anul trecut aceste burqa costau în jur de două lire. Acum comerciantul încearcă să mi le vândă cu 20 de lire”, spune Aaila.

Burqa și simbolul libertății femeilor afgane

Timp de decenii, burqa afgană tradițională, vândută în cea mai mare parte în nuanțe de albastru, a fost sinonimă cu identitatea femeilor afgane din întreaga lume. Realizată din pânză dură, acest articol vestimentar islamic este special conceput pentru a acoperi persoana care îl poartă din cap până în picioare. Purtarea de burqa a devenit obligatorie în timpul regimului taliban de la sfârșitul anilor ’90, iar nepurtarea uneia în public putea atrăge pentru femei pedepse severe și chiar bătăi publice realizate de „poliția morală” a talibanilor.

După căderea talibanilor în 2001, chiar dacă multe femei au ales să poarte în continuare burqa, în conformitate cu credințele religioase și tradiționale, respingerea acestui articol de vestimentație de către milioane de alte femei din întreaga țară a devenit un simbol pentru femeile din Afganistan, care erau din nou capabile să aleagă ceea ce voiau să poarte.

Există și în prezent femei care poartă burqa pe străzile din centrul orașului Kabul, dar acestea sunt îmbrăcate într-o serie de stiluri diferite, multe amestecând materiale tradiționale cu modele moderne colorate și inspirate de moda din întreaga regiune.

„Femeile afgane sunt unele dintre cele mai elegante femei din lume”, a mărturisit Fatimah, artistă și fotograf de modă. „Când mergeți pe străzile din Kabul o să puteți observa acest amestec uimitor de modele diferite, ceea ce aduce împreună tradițiile vechi de secole și stilurile foarte moderne. Totul e reprezentat de un spirit frumos, creativ și plin de speranță pentru viitor”, a declarat Fatimah, care a mai precizat că „acum, progresul aparent de neoprit al talibanilor a făcut ca burqa să fie scoasă din depozite și dulapuri prăfuite de femeile care își amintesc viața sub conducerea talibanilor”.

„Noua ordine națională” impusă de talibani în Afganistan

Există deja rapoarte despre ceea ce talibanii le fac femeilor în zone pe care le controlează acum: restricționează libertățile de mișcare și le forțează să se supună regulilor aspre ale viitorului „Emirat Islamic al Afganistanului”.

Potrivit unui reportaj BBC News, în mai multe orașe din Afganistan, fete tinere se înghesuie pe străzi, iar piețele rămân deschise. Numai că femeilor li s-a permis să iasă pe stradă doar însoțite de un bărbat.

În alte părți, comandanții talibani au fost mult mai stricți. Astfel, în Mazar-e-Sharif toate femeile poartă burka, acoperindu-și atât părul, cât și fața. Talibanii susțin că nimeni nu este „forțat” și că pur și simplu „așa ar trebui” să se îmbrace femeile. Cu toate acestea, șoferilor de taxi li s-au dat instrucțiuni să nu conducă nicio femeie în oraș, dacă nu este complet acoperită.

Tranziția către o administrație condusă de talibani a stârnit temeri cu privire la drepturile și libertățile acordate femeilor. Însă, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat: „vom respecta drepturile femeilor. Politica noastră este ca femeile să aibă acces la educație și la muncă, să poată părăsi locuința fără să fie însoțită de un bărbat, dar să poarte hijabul”.

Cu toate acestea, talibanii nu-și respectă promisiunea de a le permite femeilor să lucreze în zonele care au intrat sub controlul lor.

Conform unor mărturii din Kandahar, forțele militare talibane au pătruns zilele trecute în birourile Azizi Bank din sudul orașului și le-au ordonat femeilor care lucrau acolo să plece, explicând că rudele bărbați ar putea să le ia locul.

Talibanii, care au impus cu strictețe legea islamică și le-au interzis femeilor să lucreze când au condus Afganistanul între 1996 și 2001, au spus în repetate rânduri că vor respecta drepturile femeilor dacă se vor întoarce la putere. Însă SUA și aliații lor se tem că noua conducere talibană va retrage multe dintre libertățile acordate femeilor în ultimii 20 de ani, inclusiv dreptul la muncă și dreptul la studiu.

„Am învățat singură limba engleză și chiar să lucrez pe calculator, dar acum trebuie să caut un loc unde să pot munci cu alte femei în preajmă”, a declarat una dintre femeile silite să-și părăsească locul de muncă pentru a fi înlocuită cu un bărbat.

Teroarea în rândul tinerelor din Kabul

Totodtă, studentele și profesoarele care studiau sau predau la Universitatea din Herat au fost trimise acasă de talibani, conform relatărilor făcute de jurnaliști și localnici.

În Kabul, profesorii și-au luat rămas bun de la elevele de sex feminin, confrom mărturiilor lui Aisha Khurram, fost delegat de tineret al Afganistanului la ONU, care a scris pe twitter despre situația de la Universitatea Kabul.

Tânăra studentă la Universitatea din Kabul, care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea, le-a mai spus jurnaliștilor britanici de la The Guardian că „femeile afgane s-au sacrificat mult pentru puțina libertate pe care o aveau”.

„Am rămas orfană de mică și a trebuit să țes covoare pentru a putea să mă duc la școală. M-am confruntat cu multe provocări financiare, dar aveam o mulțime de planuri pentru viitorul meu. Nu mă așteptam ca totul să ajungă într-o astfel de situație.

Acum se pare că trebuie să ard tot ce am realizat în cei 24 de ani din viața mea. A poseda vreo carte de identitate sau premii de la Universitatea Americană presupune un risc în acest moment. Chiar dacă le-am păstra, nu putem să le folosim, pentru că nu există locuri de muncă pentru noi în Afganistan”, a spus tânăra, vorbind și despre faptul că atunci când au început provinciile să fie cucerite, una după alta, a început să își amintească  de poveștile pe care mama sa i le spunea când era mică despre epoca talibanilor și despre modul în care tratau femeile.

„Nu mă așteptam că vom fi lipsite din nou de toate drepturile noastre de bază și ne vom întoarce în urmă cu 20 de ani. Nu mă așteptam ca după 20 de ani de luptă pentru drepturile și libertatea noastră, să trebuiască să purtăm burqa și să ne ascundem identitatea”, a mai declarat tânăra.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/