Cum tratezi corect herpesul?

 Cum tratezi corect herpesul?
0Shares

Multe persoane infectate, în prealabil, cu herpes se pot confrunta cu apariția leziunilor supărătoare, la nivelul gurii sau al zonelor genitale pe fondul slăbirii sistemului imunitar, cu precădere în sezonul rece, când organismul este atacat de virusuri din zona respiratorie și gastrointestinală. Sistemul imunitar duce o lupta persistentă de limitare cât mai rapidă a unor posibile infecții și favorizează apariția recurențelor herpetice.

Există două tipuri de virus herpes simplex:

•    tipul 1 (HSV-1), care generează leziunile orale cu vezicule
•    și tipul 2 (HSV-2), care este localizat în zona mucoaselor genitale, unde se pot produce, pe lângă vezicule, și ulcerații mai extinse.

Ambele localizări sunt supărătoare și, în plus, se semnalează și inversiuni ale localizării virusurilor.

Cum se manifestă herpesul?

Odată pătruns un virus herpes simplex în organism, el va rămâne în corp toată viață, la nivelul corpului celulelor nervoase, călătorind periodic în fazele de acutizare a infecției de-a lungul nervilor senzoriali, până la nivelul pielii, generând dureri ascuțite, prurit (mâncărimi), disconfort puternic. La nivelul pielii, se produce leziunea binecunoscută, cu edem și vezicule proeminente, pline cu lichid, extrem de contagioase.

Acutizarea este favorizată de stres, scăderea imunității, dar și de traumatizarea zonei afectate sau adiacente – cum ar fi epilarea mai agresivă a zonei genitale, injectarea cu acid hialuronic a buzelor, etc.

Persoanele care recurg la mărirea buzelor prin asemenea procedee ar trebui să îi comunice medicului estetician că au infecția în organism și să aplice preventiv în zona în care știu că apare leziunea, cu câteva zile înainte și după injectare, unguent cu aciclovir (un medicament antiviral) și, eventual, să ia un tratament sistemic antiviral și doze zilnice mărite de vitamina C.

Și în timpul ședințelor de fizioterapie se pot reactiva leziunile herpetice, în urma unor intervenții chirurgicale sau pe fondul unor alte afecțiuni acute (viroze, toxiinfecții alimentare, enteroviroze, etc.), de aceea, aceste persoane ar trebui să țină permanent în dulapul de medicamente un unguent cu aciclovir și să îl aplice preventiv în zona în care știu că apare de obicei herpesul.

Diagnostic herpes

De multe ori, leziunile herpetice sunt recunoscute prin aspect, dar unii medici pot recomanda recoltarea lichidului din vezicule și o cultură virală. Și testele de sânge pot depista anticorpii anti HVS1 sau HSV2.

Se presupune că ciocolata, consumată în cantități mari, poate declanșa un nou episod de herpes, din cauza argininei conținute, de asemenea, regăsită în mazăre sau alune. Un alt aminoacid – lizina – se pare că ar inhiba activarea virusului, printr-un efect indirect de scădere a nivelului argininei, aceasta regăsindu-se în carnea de pui, cartofi, pește oceanic, cod, albuș, germeni de grâu, soia.

Informațiile sunt constatate statistic de către medici, iar mecanismele prin care acești aminoacizi ar influența replicarea virală nu au fost elucidate complet, prin studii de specialitate.

Cum atenuăm simptomele?

Ierburi topice, uleiuri și alte soluții

Atunci când sunt utilizate corect, anumite substanțe topice pot ajuta la accelerarea vindecării, ameliorarea mâncărimilor și a disconfortului.

Multe ingrediente topice precum uleiurile esențiale pot leza bariera pielii dacă nu sunt diluate. ”Uleiurile de transport”, precum jojoba și uleiul de cocos, sunt importante pentru utilizarea în siguranță a ingredientelor topice. Toate ingredientele enumerate mai jos trebuie utilizate cu un ”ulei purtător”, cu excepția cazului în care se menționează altfel.

De asemenea, ar trebui să faci un test patch înainte de a efectua o aplicare completă. Acesta este singurul mod de a te asigura că nu aplici o substanță iritantă pe o zonă deja sensibilă.

Poți efectua un test patch simplu urmând acești pași:

• Aplică topicul pe antebraț.
• Așteaptă 24 de ore.
• Dacă ai mâncărime, inflamații sau alte iritații, spală bine zona și întrerupeți utilizarea.
• Dacă nu ai efecte adverse în decurs de 24 de ore, ar trebui să fie sigur de aplicat în altă parte.

Cumpără și produse topice care nu trebuie diluate cu un ulei purtător: aloe vera, miere de manuka, extract de lemn dulce și extract de echinacea.

Cumpără un ulei purtător pentru următoarele substanțe topice: uleiuri esențiale (arbore de ceai, mușețel, ghimbir, cimbru, eucalipt), hamamelis, extract de balsam de lămâie și extract de neem.

1. Aloe vera – are proprietăți dovedite de accelerare a vindecării rănilor. Aceste proprietăți pot calma și pot vindeca leziunile herpetice. Gelul pur de aloe vera poate fi aplicat direct pe aproape fiecare zonă a corpului fără a fi diluat.
2. Ulei de arbore de ceai – este un ingredient antiviral puternic care poate ajuta în caz de herpes. Uleiul de arbore de ceai trebuie diluat cu un ulei purtător înainte de a-l folosi pe herpes sau pe herpes genital.
3. Hamamelis – are puternice proprietăți antivirale. Unii oameni pot folosi hamamelis pur fără a experimenta iritații, în timp ce alții consideră că ustură. Ar trebui să utilizezi o soluție diluată dacă ai pielea sensibilă.
4. Miere Manuka – cercetări mai vechi sugerează că aplicarea topică a mierii de manuka poate fi la fel de eficientă ca aciclovirul în tratarea HSV-1 și HSV-2. Mierea de Manuka poate fi aplicată direct, fără diluare.
5. Lapte de capra – conține un agent antiviral care poate acționa împotriva herpesului simplex. Poți aplica direct lapte de capră, fără diluare.
6. Ulei esențial de mușețel – unele cercetări sugerează că uleiul esențial de mușețel are proprietăți calmante și de combatere a virusului, care pot ajuta la tratarea HSV-2. Trebuie diluat cu un ulei purtător.
7. Ulei esențial de ghimbir – are potențialul de a ucide virusul herpesului la contact. Trebuie diluat cu un ulei purtător.
8. Ulei esențial de cimbru – are, de asemenea, potențialul de a lupta împotriva virusului herpetic. Trebuie diluat cu un ulei purtător.
9. Ulei de salvie – poate lupta împotriva virusului herpetic. Trebuie diluat cu un ulei purtător.
10. Ulei de eucalipt – poate fi o puternică alternativă antivirală împotriva herpesului. De asemenea, calmează și accelerează vindecarea. Trebuie diluat cu un ulei purtător.
11. Ulei de oregano – conține carvacrol, un puternic ingredient antiviral. Trebuie diluat cu un ulei purtător.
12. Extract de balsam de lămâie – uleiul esențial de extract de balsam de lămâie poate suprima focarele de herpes și poate reduce riscul de transmitere. Trebuie diluat cu un ulei purtător.
13. Extract combinat de salvie și rubarbă – cercetări mai vechi sugerează că un preparat topic de salvie-rubarbă poate fi la fel de eficient ca aciclovirul în tratarea HSV-1. Acest amestec trebuie diluat cu un ulei purtător.
14. Extract de lemn dulce – ingredientul activ al rădăcinii de lemn dulce are proprietăți antivirale și antiinflamatoare. Aceste proprietăți fac din extractul de lemn dulce un tratament eficient. Aplică lemn dulce direct, fără diluare.
15. Extract de echinaceea – poate fi o sursă antivirală eficientă împotriva ambelor tulpini de herpes simplex. Este, de asemenea, un antiinflamator, care poate calma focarele existente. Poți aplica extract de Echinacea direct, fără diluare.
16. Extract de Neem – poate avea, de asemenea, proprietăți anti-herpes semnificative. Atenție însă, extractul pur de Neem este puternic și îți poate arde pielea. Trebuie diluat cu un ulei purtător.

Ce remedii există contra herpesului?

O primă măsură de stopare a replicării virale și reducerii severității exploziei herpetice este aplicarea locală de unguent care conține aciclovir, recomandat încă de la primele senzații de usturime sau mâncărime, care anunță reactivarea infecției cu virus herpes simplex.

Anumiți plasturi speciali anti-herpes inhibă, de asemenea, dezvoltarea necontrolată a virusului herpes simplex, ferind leziunea de contactul cu apa (care menține umiditatea la nivelul leziunii) și limitând contagiozitatea.

Local, se poate aplica lidocaină, pentru atenuarea disconfortului prin prurit și înțepături dureroase de la nivelul gurii.

Se pot administra vitaminele din complexul B și vitamina C, pentru stimularea imunității; se consideră că vitamina C ar avea un efect antiviral puternic, iar vitaminele din grupul B ajută în reducerea inflamației fibrelor nervoase infestate de virsului herpetic.

Și tinctura de propolis are o acțiune antivirală similară. Aplicată local, cu un bețișor, poate avea efect regenerator și inhibă replicarea virusurilor, grăbind vindecarea leziunii.

Și administrarea mai îndelungată de lizină, care reduce, de fapt, nivelul de arginină din organism ar putea mari perioada de recurență între apariția infecției și inhibarea înmulțirii virusurilor, conform studiilor efectuate la Universitatea Medicală din Maryland, Statele Unite ale Americii. Administrată în timpul crizei acute, lizina nu face minuni, însă limitează infecția la cele 5-7 zile, cât durează în mod normal, iar tratamentul ar trebui continuat încă o luna sau două, pentru a mari mai mult (până la dublare) perioada dintre recurențe.

Medicația sistemică presupune administrarea orală sau injectabilă de aciclovir, valaciclovir, brivudina sau isoprinosine, care reduc mai rapid infecția cu virus herpes simplex. Medicii recomandă cure de medicamente antivirale și în afară episoadelor acute de herpes, care reduc recurența pentru mai mult timp.

În episoadele acute de herpes, în paralel, se pot administra medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care reduc parțial inflamația zonei și a structurilor nervoase implicate și durerea.

Nu există încă un vaccin disponibil, deși oamenii de știință lucrează la producerea unui astfel de produs farmaceutic, de larg interes, având în vedere că o persoană din trei prezintă infecția cu virus herpes simplex în organism, și care o poate transmite, mai ales în timpul actului sexual și în lipsa unor leziuni evidente. Trebuie precizat că virusul herpes simplex se transmite prin contactul corp la corp, contactul direct al pielii cu leziunea, prin sărut sau act sexual; el nu supraviețuiește în mediul obișnuit și nu poate fi “luat” de pe obiecte diverse.

Utilizarea prezervativului de către persoanele care se știu infectate ar putea reduce substanțial transmiterea virusului HVS2.

Femeile însărcinate trebuie să-i precizeze medicului că au prezentat un episod sau mai multe de herpes genital, pentru că se poate transmite la făt în timpul nașterii.

Aplicarea unguentelor cu hidrocortizon, a betadinei sau substanțelor cu iod, pastă de dinți, foi de ceapă, zeamă de cartofi nu ajută cu nimic vindecarea leziunii herpetice, unele accentuând iritația locală și încetinind chiar vindecarea leziunii, întrucât virusul herpes simplex se replică mai intens într-un țesut lezat și iritat.

Aplicarea de cosmetice (fond de ten, concealer, pudră) nu sunt contraindicate dacă sunt aplicate în condiții igienice, dar nu ajută decât la mascarea leziunii și nu “usucă” leziunea. Pentru a neutraliza culoarea roșie puternică a unei leziuni herpetice situate la nivelul pielii din jurul buzelor, se poate folosi un corector de culoare verde, tamponat apoi cu puțîn fond de ten.

Unii fitoterapeuți recomandă infuzii concentrate de salvie, pelin, gălbenele, busuioc de câmp ori suc de lămâie proaspăt stors.

Rezultatele sunt variabile de la o persoană la altă, nefiind fundamentate științific.

Ce trebuie să reții despre tratamentul anti-herpes

Deși nu există în prezent un leac pentru oricare dintre cele două tipuri de virus herpes simplex, simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul unor substanțe active. Este important să îți întrebi medicul sau farmacistul.

Tratamentele anti herpes sunt, deci, disponibile pentru a te ajută să ții sub control simptomele și pentru a reduce frecvența erupțiilor cutanate declanșate de virusul herpes simplex. Unele medicamente antivirale pot reduce, totodată, riscul de a transmite virusul la alte persoane.

Creme și unguentele antivirale sunt disponibile în farmacii pentru a trata leziunile herpetice, precum cele care apar în zona gurii. Aceste tratamente ar trebui să calmeze mâncărimile, durerea înțepătoare și disconfortul.

Medicul sau farmacistul îți poate recomanda unele dintre aceste medicamente antivirale: aciclovir, famciclovir, valaciclovir. Aceste medicamente sunt disponibile și sub formă de pilule sau sub formă de injecție.

Schimbări alimentare care ne pot ajuta sistemul imunitar

Consumul de alimente potrivite și evitarea anumitor ingrediente pot ajuta sistemul imunitar și îți pot ajuta corpul să lupte împotriva virusului herpes. Studiile sugerează că schimbarea dietei ar putea ajuta la prevenirea afecțiunii. Deși sunt necesare mai multe cercetări, dovezile clinice susțin unele dintre aceste afirmații.

Ce să incluzi în dieta ta?

Legume bogate în antioxidanți

Consumul de legume bogate în antioxidanți îți poate stimula sistemul imunitar și poate reduce la minimum inflamația. Conopida, spanacul, varza și roșiile sunt bogate în antioxidanți care leagă radicalii liberi. De asemenea, conțin mai multă lizină decât arginină, un raport de aminoacizi important pentru suprimarea herpesului.

Acizi grași omega-3

Acizii grași cu lanț omega-3 pot fi folosiți pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva afecțiunilor inflamatorii cronice. Somonul, macroul, semințele de in și semințele de chia sunt bogate în acești acizi grași.

Proteine

Consumul unui nivel sănătos de proteine este vital pentru combaterea virusului herpes și a altor agenți patogeni. Menține-ți dieta bogată în proteine și săracă în grăsimi saturate consumând multe migdale, ouă și ovăz.

Vitamina C

Cercetătorii au demonstrat că vitamina C poate accelera eficient vindecarea focarelor de herpes. De asemenea, poate ajuta la prelungirea perioadei dintre focare. Fructele și legumele colorate, cum ar fi ardeiul gras, portocalele și căpșunile, sunt bogate în vitamina C. Fructele de mango și papaya conțin, de asemenea, vitamina, fără a adăuga o cantitate mare de lizină în dieta ta.

Zinc

Terapia cu zinc poate reduce numărul de episoade de herpes pe care le ai. Poți crește cantitatea de zinc din dieta ta consumând germeni de grâu, năut, miel și carne de porc.

Complexul de vitamina B

Vitaminele B îți pot stimula răspunsul imunitar pentru a ajuta corpul să lupte împotriva virusului herpes. Poți obține vitamina B din fasole verde, ouă, spanac și broccoli.

Ce să eviți?

Alimentele acide

Mâncarea acidă poate rupe rănile aftoase înainte de a fi vindecate. Sucul de fructe, berea, băuturile răcoritoare și alimentele procesate tind să fie mai acide. Limitează aceste alimente și alege apa sau sifonul.

L-arginina

Evită alimentele care conțin niveluri ridicate de arginină. Ciocolata este deosebit de bogată în acest aminoacid, despre care unii oameni susțin că pot declanșa simptome de herpes. În schimb, potolește-ți pofta de dulce cu fructe confiate, mango uscat sau caise.

Zahăr adăugat

Corpul tău transformă zaharurile adăugate în acid. Evită alimentele bogate în zahăr adăugat și ia în considerare delicii naturale, cum ar fi bananele și portocalele, pentru deserturi.

Alimente intens procesate sau conservante

Alimentele procesate conțin conservanți sintetici care pot contribui la stresul oxidativ. Menținerea nivelului de stres oxidativ scăzut poate ajuta la promovarea vindecării în timpul episoadelor. Încearcă să reduci din alimentele procesate, cum ar fi refrigeratele, produsele din cereale rafinate și bomboanele.

Alcool

Alcoolul se descompune în corp în echivalentul zahărului. Consumul ridicat de zahăr este legat de suprimarea globulelor albe din sânge – ceea ce poate face ca episoadele să fie mai probabile. Dacă vrei să consumi alcool, fă acest lucru cu măsură și alege o băutură mai puțin acidă, cum ar fi vinul.

Suplimente recomandate:

Suplimentele te pot ajuta susținând sistemul imunitar și ajutând organismul să suprime focarele. Discută cu medicul tău pentru a vedea care sunt cele mai potrivite suplimente pe care să le incluzi în dieta ta.

Zinc

Suplimentele cu zinc pot reduce numărul episoadelor de herpes pe care le experimentezi în fiecare an. 30 de miligrame (mg) pe zi ar putea fi suficient pentru a ajuta la combaterea herpesului.

Complexul de vitamina B

Suplimentele cu vitamina B conțin toate vitaminele din clasa B. Aceste vitamine stimulează energia, ajută metabolismul și susțin o creștere sănătoasă a celulelor. Aceste funcții sunt esențiale atunci când herpesul atacă corpul într-un focar activ. Diferitele suplimente de pe piață vor varia în funcție de cantitatea din fiecare vitamina B pe care o conține un produs din complexul B.

Lizină

Lizina este un aminoacid pe care corpul îl folosește pentru digestie și creșterea sănătoasă a celulelor. Cercetările privind potențialul lizinei de a lupta împotriva herpesului simplex sunt în curs de desfășurare. Unele rapoarte sugerează că o doză zilnică de 500 mg până la 3.000 mg de lizină poate fi benefică.

Probiotice

Anumite tulpini de probiotice pot ajuta la combaterea infecțiilor cu herpes. Administrarea de probiotice poate, de asemenea, să întărească sistemul imunitar prin alte căi. Consumul de iaurt este primul loc. Se știe însă că suplimentele probiotice care conțin tulpini de Lactobacillus rhamnosus îmbunătățesc funcția imună.

Sursa:doc

0Shares