Scandalul petrecerii cu ostatici ia amploare: Două persoane au fost reținute

 Scandalul petrecerii cu ostatici ia amploare: Două persoane au fost reținute

Oamenii legii au efectuat trei percheziții și au reținut două persoane astăzi, în cazul urmăririi penale declanșate sub aspectul comiterii infracțiunii de privațiune ilegală de libertate, prevăzută de art. 166, Codul penal al Republicii Moldova, în localul ATICO din Chișinău, în noaptea de 29-30 ianuarie 2022.

În cadrul perchezițiilor,  poliția a ridicat probe digitale și echipamente de comunicare la distanță care pot confirma faptele examinate de organul de urmărire penală, cu privire la comiterea infracțiunii prevăzută de art. 166, Cod penal.

Perchezițiile au fost autorizate de judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Ciocana.

Urmărirea penală în acest caz este efectuată de organul de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliției Ciocana,  sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Ciocana.

Poliția a venit cu detalii noi despre cazul ieșit din comun, care a avut loc la un club de noapte din Chișinău, unde, potrivit unor surse, mai mulți procurori, judecători și angajați ai CNA s-ar fi adunat la o petrecere nocturnă, în plină pandemie, iar ulterior, după venirea oamenilor legii, din petrecăreți s-au transformat în ostatici ai administrației clubului de noapte, care s-a baricadat cu oaspeții. Șeful interimar al Direcției Poliției mun. Chișinău, Marin Garaz, a anunțat că au fost identificate mai multe persoane dintre cele prezente în acea noapte în local, iar 8 deja au fost sancționate.

O petrecere din capitală, din weekend-ul trecut, la care au participat mai multe persoane, printre care s-a vehiculat că ar fi fost și judecători și procurori, a luat o întorsătură neașteptată, după ce polițiștii au venit cu verificări. Administrația clubului de noapte s-ar fi baricadat în interior, iar mai mulți petrecăreți, care au rămas blocați în local, ar fi început să se sufoce, scrie deschide.md.

Ulterior, șeful IGP, Iurie Podarilov, a confirmat informațiile despre petrecerea organizată în clubul de noapte, unde mai multe persoane au fost ținute forțat în interior. Totuși, nu a putut confirma dacă printre petrecăreți au fost procurori, judecători sau ofițeri CNA. „După 3 ore de negocieri cu administrația localului, au acceptat să elibereze peste 100 de persoane. Clienții au fost identificați, dacă nu trebuiau să se afle în izolare. Pentru poliție toți sunt egali în fața legii”, a spus acesta.
Deputatul PAS Radu Marian a comentat cazul. „Peste o sută de judecători, procurori, angajați CNA, au sfidat restricțiile anti-COVID și au chefuit într-un local din Chișinău.

Acești „justițiari” au avut tupeul să încalce flagrant deciziile CNESP în vârful valului Omicron și să petreacă cu sutele într-un spațiu închis. La ce ne putem aștepta de la acești justițiari în privința respectului pentru alte legi și reguli, dacă în criză pandemică ignoră niște reguli elementare?”, a scris acesta, pe pagina sa de Facebook.
Pe de altă parte, Procuratura Generală a infirmat zvonurile potrivit cărora, la petrecere ar fi fost prezenți și procurori. „Niciun procuror nu a participat la petrecea „cu ostatici”,  a constatat Inspecția procurorilor, care a verificat informațiile apărute în presă. „Au fost ridicate și verificate listele și informațiile deținute de Inspectoratul General al Poliției, iar în rezultatul probelor administrate pe caz, s-a constatat că, printre vizitatorii localului nu au fost identificați angajați ai Procuraturii”, se menționează într-un comunicat oficial al PG.

Inițial, purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Ciubotaru-Starinschi, deși a ezitat să vină cu o declarație oficială, a scris o postare pe pagina sa de Facebook, în care susținea că ofițerii CNA nu au participat la petrecerea scandaloasă din acest weekend. „Am verificat unde s-au aflat cei 300 și ceva de oameni în noaptea aia sechestrabilă și dacă măcar un ins de-al nostru a fost la petrecere. Spre seară, toată lumea s-a jiurat că picior de ofițer CNA n-a călcat în respectivul local”, a scris Ciubotaru-Starinschi.

Ulterior, Centrul Naţional Anticorupţie a dezmințit oficial informaţiile cu privire la implicarea ofiţerilor CNA la petrecerea din clubul respectiv. Instituția a precizat că „niciun ofiţer al CNA nu s-a aflat în local şi nu are nici o atribuţie la cele întâmplate”.

Citește și