Cine este cea mai tânără femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii. Zborul deasupra Rusiei „cea mai mare provocare”

 Cine este cea mai tânără femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii. Zborul deasupra Rusiei „cea mai mare provocare”

O adolescentă cu dublă cetățenie britanică și belgiană a fost desemnată cea mai tânără femeie care a efectuat un zbor solo în jurul Pământului, scrie The Guardian. Potrivit ei, cea mai mare provocare mentală a aventurii de 52.000 de kilometri prin 31 de țări a fost traversarea Rusiei, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Zara Rutherford, în vârstă de 19 ani, a aterizat joi într-un aeroport din Flandra la ora locală 13:00. „E o nebunie. Nu am procesat încă (ce s-a întâmplat)”, le-a spus Rutherford reporterilor, înfășurată în steagurile Marii Britanii și Belgiei.

Ea a mai spus că au fost „momente incredibile”, dar și situații când s-a temut pentru viața sa. Aviatoarea tocmai reușise să parcurgă o călătorie de 52.000 de kilomteri în care a traversat 31 de țări din 5 continente diferite.

Odată ce a aterizat fără probleme pe pista din Belgia, Rutherford a stabilit și alte recorduri: prima femeie care a zburat în jurul lumii într-o aeronavă ultraușoară („microlight”) și prima persoană din Belgia care a circumnavigat Pământul în aer.

Părinții lui Rutherford sunt piloți și au început să o ia pe fiica lor cu ei în călătoriile cu avionul încă de când era un bebeluș. Până la vârsta de 14 ani învățase deja să zboare cu avionul și să viseze la călătoria în jurul lumii.

„Visul a fost să zbor în jurul lumii. Dar mereu am crezut că e imposibil: e prea scump, periculos, complicat, un coșmar logistic”, a spus Rutherford într-un interviu TV. „Așa că nu m-am mai gândit la asta. Și când am terminat școala, mi-am spus: dacă e să fac ceva nebunesc cu viața mea, acesta este momentul perfect să o fac.”

Pe 18 august, anul trecut, Rutherford a decolat într-un avion Shark Aero cu două locuri – unul dintre cele mai rapide aeronave ușoare din lume, care poate ajunge la viteze de 300 de kilometri pe oră.

Zburând spre vest, ea s-a oprit în Marea Britanie, Groenlanda, America, Rusia, s-a rotit spre Asia de Sud-Est, India, Orientul Mijlociu, Egipt și înapoi în Europa.

În afară de spațiul aerian, tânăra aeronaută a trebuit să navigheze birocrația și restricțiile schimbătoare împotriva pandemiei. Rutherford a trebuit să își anuleze o escală în China după ce guvernul a schimbat regulile și ar fi fost obligată să intre în carantină.

A trebuit să gestioneze una din cele mai aglomerate rute aviatice pentru a ajunge în Coreea de Sud, în timp ce a reușit să evite spațiile aeriene ale Chinei și Coreei de Nord. Zborul ei din India la Dubai a fost o călătorie de opt ore deasupra oceanului: „Fiecare secundă este cruntă”, și-a amintit aviatoarea.

Acum, ajunsă din nou în Belgia, Rutherford a spus că își dorește să devină astronaut. Adolescenta care se inspiră din reușitele pionierei aviației americane Amelia Earhart și ale cosmonautei din Rusia Valentina Tereșcova, speră că aventura sa o să încurajeze mai multe fete să se implice în știință și inginerie.

„Când am crescut nu am întâlnit prea multe femei pilot sau oameni de știință”, a spus Rutherford. „Astea sunt două dintre pasiunile mele și e destul de descurajant când nu e nimeni la care te poți raporta care să facă lucrurile astea.”

Tânăra aviatoare a spus că speră că „alte fete o să mă vadă și o să se gândească: Mi-ar plăcea și mie să zbor într-o zi.”

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și