Dovleacul, leguma principală a sezonului. Află ce beneficii îți poate aduce

 Dovleacul, leguma principală a sezonului. Află ce beneficii îți poate aduce

Dovleacul este una dintre binecunoscutele plante comestibile și are proprietăți medicinale substanțiale, datorită prezenței unor substanțe chimice naturale și unice, care sunt comestibile. De obicei, mamele parfumează casa cu aromă de dovleac copt, iar cei mici decorează cojile dovlecilor pentru a-i transforma în personajele preferate,scrie SHOK.md cu referire la doc.

Toamna nu avem cum să nu mâncăm această legumă gustoasă și benefică. Pe lângă aroma plăcută a deserturilor cu dovleac, acesta poate fi gătit în zeci de moduri ingenioase și, mai important decât atât, este extrem de sănătos pentru noi, indiferent de vârsta pe care o avem.

Iată câteva beneficii a dovleacului:

Dovleacul te poate ajuta sa slăbești.  Acesta favorizează digestia și previne depunerea grăsimilor, datorită unui conținut mic și rar de vitamina T. În plus, dovleacul stimulează activitatea rinichilor.

Reglează glicemia și ține nivelul colesterolului sub control, prevenind diabetul și afecțiunile inimii. Totodată substanțele active din dovleac îmbunătățesc circulația sanguină și previn agravarea unor afecțiuni cardiovasculare degenerative.

Dovleacul conține o cantitate mare de vitamina A, 100 de grame din această legumă oferă nu mai puțin de 70% din necesarul zilnic. Printre altele, vitamina A este vitală pentru sănătatea mucoaselor, a ochilor, pielii, părului și unghiilor. Împreună cu vitamina E, aceasta previne îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor.

Cum preparăm dovleacul:

Dovleacul poate fi consumat fiert, la cuptor sau pe grătar. Există persoane care îl consumă și crud, deși gustul în acest caz nu este foarte plăcut.

Ca desert, poți prepara dovleac copt, pe care să îl servești cu puțină miere și nucă pe deasupra, sau poți face o delicioasă plăcintă cu dovleac. Dovleacul copt sau pus pe grătar poate fi și o garnitură perfectă pentru carnea de vită, curcan sau pui.

Dacă nu ai încercat până acum, experimentează cu o supă-cremă de dovleac sau piure. Acestea, au un gust ușor dulce, rafinat, și pot fi o surpriză plăcută pentru familia ta. Cei mici au voie să consume dovleac începând cu vârsta de un an.

Maria Palade

https://shok.md/