(FOTO) Expoziția „Monumentele Basarabiei Furate”, vernisată la Muzeul Național de Istorie din Chișinău

 (FOTO) Expoziția „Monumentele Basarabiei Furate”, vernisată la Muzeul Național de Istorie din Chișinău
0Shares

Evenimentul este organizat de Asociaţia Monumentum din Republica Moldova. Expoziția cuprinde 31 bannere, care prezintă informații și fotografii din campania de restabilire a monumentelor românești din Republica Moldova între anii 2009-2021, scrie SHOK.md.

Organizatorul expoziţiei „Monumentele Basarabiei Furate” este avocatul Iulian Rusanovschi, împreună cu asociația pe care o reprezintă – „Monumentum”. Timp de 12 ani, avocatul împreună cu echipa sa, a restabilit o parte din patrimoniul românesc din Republica Moldova.

„Puterea sovietică încerca să şteargă orice urmă de românism în Basarabia, inclusiv monumentele ridicate de-a lungul timpului, în amintirea unor fapte, evenimente măreţe, ale unor personalităţi marcante şi eroi ai neamului.
Restabilirea acestor monumente, reprezintă un reviriment al culturii naţionale din spaţiul românesc în general şi în cel cuprins între Nistru şi Prut în mod special, dar şi un recurs la memorie. Expoziţia cuprinde şi monumente în miniatură, lucrate în bronz” ne povestește Rusanovschi pentru SHOK.md.

Muzeului Naţional de Istorie Expoziţia „Monumentele Basarabiei Furate” va fi deschisă până pe 26 august. În toamna acestui an, va putea fi admirată la Iaşi şi Bucureşti.

 

 

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/