Femeile din Polonia vor fi obligate să raporteze dacă sunt gravide

 Femeile din Polonia vor fi obligate să raporteze dacă sunt gravide

Ministrul polonez al sănătății a înființat un registru electronic al femeilor însărcinate. Acesta generează controverse, având în vedere că legea privind întreruperile de sarcină în Polonia este una dintre cele mai severe din Uniunea Europeană, scrie SHOK.md, cu referire la presa străină.

Prin înființarea unui registru electronic al femeilor însărcinate legea privind întreruperile de sarcină în Polonia poate deveni, indirect, chiar mai aspră.

La începutul lunii iunie, ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, a emis o ordonanță care prevede extinderea Sistemului de Informații Medicale (SIM), între altele cu o evidență a femeilor gravide.

Primul proiect în acest sens, elaborat toamna trecută, a generat proteste ample în Polonia. Controlul și constrângerea sunt obsesiile ideologice ale partidului aflat în coaliția de guvernare, „Dreptate și Justiție“ (PiS), a criticat la acea vreme Donald Tusk, liderul platformei de opoziție PO, Platforma Obywatelska (Platforma Civică).

Tomasz Grodzki, colegul său de partid și președinte al Senatului, s-a întrebat dacă numărul sarcinilor va fi comparat cu cel al nașterilor în scopul urmăririi avorturilor ilegale. În urma criticilor, ministrul sănătății a retras proiectul.

Influența Bisericii

Totuși coaliția ultraconservatoare „Dreapta Unită” instalată la guvernare din 2015  și formată din partidele „Dreptate și Justiție” (PiS) și „Polonia Solidară” (SP) n-a renunțat la idee. Influența Bisericii Catolice asupra executivului de la Varșovia este prea mare.

Biserica a contribuit în mod semnificativ la înăsprirea reglementărilor privind avorturile, transformând astfel Polonia în statul european cu cea mai severă lege. Întreruperea de sarcină este permisă doar dacă viața sau sănătatea femeii sunt în pericol ori dacă sarcina este consecința unui viol.

La două săptămâni după ce ministrul sănătății a semnat noua ordonanță, reglementarea privind registrul sarcinilor intră în vigoare. În prima etapă transmiterea informațiilor este facultativă. Începând de la 1 octombrie 2022 ea devine obligatorie.

Totul pentru binele femeilor

În timpul dezbaterii din Sejm (Camera inferioară a Parlamentului), ministrul-adjunct al sănătății, Waldemar Kraska, a apărat proiectul: „Nu înființăm un registru al sarcinilor. Urmărim doar ca medicii să aibă acces la cât mai multe informații legate de pacienți pentru a le putea asigura acestora cele mai bune servicii și pentru a evita un eventual malpraxis“.

Kraska i-a reproșat opoziției de la Varșovia că „răspândeşte minciuni“.

 „Nu trebuie să le explic eu medicilor cât de importantă este informația dacă o pacientă este gravidă sau nu“, a adăugat Kraska. În registru vor figura și alte informații cum ar fi grupa sanguină, alergiile sau implanturile”, a subliniat ministrul-adjunct al sănătății.

Conform purtătorului de cuvânt al ministerului de resort, Wojciech Andrusiewicz, registrul elecronic ar fi fost creat la recomandarea Comisiei Europene și le-ar putea asigura persoanelor bolnave o mai bună protecție atunci când se deplasează în străinătate.

Scepticismul opoziției

Dezbaterea în Parlament a fost inițiată de grupul partidului de stânga „Lewica“. În opinia reprezentantei formaţiunii, Agnieszka Dziemianowicz-Bak, „registrul poate fi folosit în scopuri bune sau în scopuri rele“. În mâinile unei puteri care le face femeilor viața un iad, care le îngrădește dreptul de a decide asupra propriului corp și le-a interzis contracepția în cazuri de urgență, banca de date poate deveni un instrument foarte periculos, a avertizat deputata.

Barbara Nowaka, din partea platformei civice PO, este de părere că, de frica puterii de la Varșovia, tinerele poloneze vor refuza să mai devină mame. „Este un instrument menit să intimideze“, apreciază deputata.

Într-adevăr, în ciuda unor ample programe sociale, rata natalității scade. În februarie 2022 în Polonia au venit pe lume doar 23.000 de copii – cea mai scăzută rată înregistrată în decursul unei luni după cel de-Al Doilea Război Mondial până acum.

„Nu este un al doilea El Salvador“

Într-o țară normală, a precizat Michal Gramatyka din partidul de opoziție „Polonia 2050“, un asemenea registru ar fi o idee bună. Nu și în Polonia! Gramatyka face trimitere la puterea tot mai mare a aparatului de control de la Varșovia. „Cum să credem că numai medicii vor avea acces la această bancă de date?“, a spus el.

Publicația „Gazeta Wyborcza“ cu orientare liberală de stânga a încercat să le liniștească pe femei. Autoarea editorialului pe marginea noii reglementări scrie că femeile nu sunt amenințate cu pedeapsa în cazul unui avort spontan sau provocat. „Dacă registrul a fost conceput ca mijloc de presiune atunci nu va avea efect. În ciuda eforturilor organizațiilor potrivnice dreptului la alegere a femeii, Polonia nu este un al doilea El Salvador.“

În El Salvador, o femeie care pierde copilul riscă până la 30 de ani de închisoare. Conform legii în vigoare în Polonia, femeile care fac ilegal avorturi nu sunt pedepsite. Pasibile de pedeapsa cu închisoarea sunt doar persoanele care le ajută sau le convinge să scape de sarcină.