Festivalul de film Cannes 2021, marcat de o gafă. Vezi cine a câștigat principalele premii

 Festivalul de film Cannes 2021, marcat de o gafă. Vezi cine a câștigat principalele premii
0Shares

Cineasta franceză Julia Ducournau, realizatoarea peliculei „Titane”, a primit trofeul Palme d’Or la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes. Este a doua femeie din istoria festivalului care primeşte prestigiosul trofeu, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Spike Lee, preşedintele juriului celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, a devoalat sâmbătă seară prematur că „Titane” este pelicula câştigătoare a Palme d’Or. Anunțul a intervenit înaintea prezentării celorlalţi câştigători.

Deşi gafa – neintenționată – ar fi fost de natură să risipească suspansul obişnuit al decernării premiilor, ea a creat în schimb o energie palpitantă şi imprevizibilă: atât prezentatorii, cât şi publicul încercau să-şi imagineze cum se vor aşeza din nou lucrurile pe făgaşul normal şi la ce să se mai aştepte din partea preşedintelui juriului. Asta, în timp ce aștepatau totuși cu nerăbdare ca cea de-a doua cineastă premiată cu Palme d’Or din istoria festivalului să urce pe scenă pentru a-şi primi trofeul, scrie revista „Variety”.

Ulterior, Spike Lee și-a cerut scuze pentru gafă într-o conferință de presă și a precizat că a fost „iertat” și de realizatorii filmului câștigător, ceea ce „contează mult pentru el”:

Gafa de la începutul ceremoniei a fost însă doar prima dintre multele surprize ale ediţiei din acest an a galei. În momentul acceptării premiului, Ducournau a povestit că în copilărie se uita în fiecare an la ceremonia de premiere de la Cannes. „Pe atunci, eram sigură că toate filmele premiate trebuie să fie perfecte, întrucât aveau onoarea de a fi pe această scenă. În seara aceasta sunt pe scenă, dar filmul meu nu este perfect. Niciun film nu este perfect în ochii celui care l-a realizat, iar despre al meu se spune chiar că ar fi monstruos”, a continuat cineasta. Remarcând că „lumea devine din ce în ce mai fluidă’”, Ducournau a mulţumit juriului pentru acceptarea diversităţii şi pentru că „a permis monştrilor să se reîntoarcă”.

Cu puţin timp înainte, în cadrul ceremoniei, juriul premiase o altă producţie cu monştri, „Nitram”, portretul neconvenţional al unui asasinat în masă. Primul câştigător care a urcat pe scenă pentru a-şi accepta premiul a fost protagonistul filmului, actorul Caleb Landry Jones, care a fost atât de emoţionat când a ajuns pe podium, încât a refuzat să ţină vreun discurs de teamă că ar putea vomita. Jones a fost recompensat cu premiul pentru interpretare masculină pentru rolul său impresionant ca autorul masacrului din Port Arthur, Australia.

Lista câștigătorilor

Pentru decernarea Palme d’Or, trofeul care consacră cel mai valoros film din competiţia oficială, juriul a avut misiunea dificilă de a alege dintre cele 24 de pelicule selectate şi regizate de nume sonore ale cinematografiei printre care Leos Carax, Nanni Moretti, François Ozon, Asghar Farhadi, Wes Anderson, Kirill Serebrennikov, Paul Verhoeven.

Cineastul iranian Asghar Farhadi, regizorul peliculei „A Hero”, şi regizorul finlandez Juho Kuosmanen, realizatorul producţiei „Compartment No. 6”, au fost recompensaţi ex-aequo cu Marele Premiu al Juriului, potrivit Agerpres

Cineastul francez Leos Carax a câştigat premiul pentru regie pentru lungmetrajului „Annette”, un musical creat sub forma unei opere-rock, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale.

Ryusuke Hamaguchi şi Takamasa Oe, scenariştii peliculei japoneze „Drive My Car”, au primit premiul pentru scenariu.

Actriţa norvegiană Renate Reinsve a fost recompensată cu premiul pentru interpretare feminină pentru rolul din filmul „The Worst Person in the World”, în regia lui Joachim Trier.

Actorul american Caleb Landry Jones a câştigat premiul pentru interpretare masculină pentru rolul său în pelicula „Nitram”, în regia australianului Justin Kurzel.

Filmul „Murina”, în regia cineastei croate Antoneta Alamat Kusijanovic, a câştigat trofeul Camera d’Or.

„Unclenching the Fists”, în regia cineastei ruse Kira Kovalenko, a fost recompensat cu premiul principal în secţiunea Un Certain Regard, iar lungmetrajul „La Civil”, o coproducţie româno-belgiano-mexicană regizată de Teodora Ana Mihai, a primit Prix de l’Audace în cadrul aceleiaşi secţiuni.

Din juriul ediţiei de anul acesta, prezidat de Spike Lee, primul cineast de culoare numit în această funcţie, au mai făcut parte cântăreaţa franceză Mylene Farmer, actriţele Maggie Gyllenhaal şi Melanie Laurent, regizoarea Jessica Hausner, regizorul brazilian Kleber Mendonca Filho, regizoarea franceză Mati Diop şi actorii Tahar Rahim şi Song Kang-ho.

0Shares