(FOTO) Află unde crește „feciorul” arborelui, care l-a adăpostit pe Ștefan Vodă sub coroană

 (FOTO) Află unde crește „feciorul” arborelui, care l-a adăpostit pe Ștefan Vodă  sub coroană

Un puiet din stejarul lui Ştefan cel Mare va fi sădit în comuna Văscăuţi, raionul Floreşti. Iniţiativa aparţine unui localnic pe nume Simion Botnari, care în anul 2017, văzând starea stejarului bătrân, de peste 700 de ani, a decis să crească dintr-o ghindă un vlăstar al acestuia. Puietul care creşte în curtea lui Simion Botnari are circa 60 de centimetri şi urmează să fie replantat în centrul satului, scrie SHOK.md cu referire la TRM.

Stejarul lui Ştefan cel Mare din Cobîlea, raionul Şoldăneşti, este un arbore secular, luat sub protecţia statului la 8 ianuarie 1975. A fost menţionat pentru prima dată în cronicile anului 1456, cu un an înainte de începutul domniei lui Ştefan cel Mare.

„Ştiind de mai înainte că stejarului lui Ştefan cel Mare e pe cale de prăbuşire, am strâns un buzunar de ghinde de jos şi am venit acasă. Atunci mi-a venit ideea că, dacă copacul lui Ştefan cel Mare moare, să aibă urmaşi. Am sădit ghinda la mine în grădină. Timp de aproape patru ani, copăcelul a crescut deja mare. De ziua satului îl vom sădi în centrul localităţii, să rămână ca o amintire pentru următoarele noastre generaţii”, a spus Simion Botnari.

Maria Palade

https://shok.md/