(foto) Cu aplauze și onoruri militare, maestrul Iurie Sadovnic a fost petrecut astăzi pe ultimul drum

 (foto) Cu aplauze și onoruri militare, maestrul Iurie Sadovnic a fost petrecut astăzi pe ultimul drum

Maestrul Iurie Sadovnic a fost petrecut astăzi, 9 iunie, pe ultimul drum. Rude, prieteni și oameni de cultură și-au luat rămas bun de la interpret. Onoruri militare și ultimele aplauze au răsunat pentru regretatul muzician, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„Zeci de ani la Chișinău, la București, la Moscova, Siberia, niciodată nu a lipsit de la concertele mele. Numele tău ridica lumea în picioare. Plecarea înainte de vreme ne-a lăsat o mare datorie, necântate cântece, poezii”, a spus maestrul Eugen Doga. 

„Ai ales să pleci în această perioadă și noi nu am știut să fim alături să îți spunem că e devreme”, a declarat Monica Babuc. 

Corpul neînsufleţit al maestrului a fost adus ieri, la biserica Sfânta Teodora de la Sihla. Ceremonia a început astăzi la ora 10:00, fiind înmormântat după-amiază la Cimitirul Central din Chișinău. 

Iurie Sadovnic a fost muzician, interpret de muzică ușoară și folk, distins cu titlul de Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii. 

Interpretul s-a născut la data de 14 decembrie 1951, în localitatea Jura din raionul Râbnița. Muzicianul a activat în calitate de solist al formațiilor vocal-instrumentale „Haiducii din Susleni”, formația „Haiducii” a Institutului de Arte (1968—1973), formația „Sonor” (1973—1976), formația de jazz din Nikolaev (în perioada serviciului militar, 1970—1972), „Contemporanul” (1977-1978) și „Bucuria” (1979-1982) ale Filarmonicii din Chișinău. În 1983 a fondat formația „Legenda”, care a activat până în 1993.

Interpretul șlagărelor: Dragă o Tee, Am să plec în codrul verde, Căprioara, Mândro, cui mă lași pe mine, Fața pâinii, Noi pace vrem, Măicuța, Andrii Popa, Demnitate, În limba Ta.

Muzica lui Iurie Sadovnic a răsunat în Piața Marii Adunări Naționale, în perioada în care Moldova și-a obținut independența, fiind interpretată și în tranșee pentru ostaşii care luptau în războiul de la Nistru în 1992.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi decretul prin care ziua de 9 iunie 2021, când vor avea loc funeraliile interpretului Iurie Sadovnic, este declarată zi de doliu național în toată țara. Doliul național este instituit în legătură cu trecerea în eternitate a renumitului interpret și compozitor de muzică ușoară și folk, promotor al valorilor naționale și culturale.

Artistul a fost găsit fără suflare în propria casă. Potrivit poliției, acesta s-ar fi împușcat. Artistul a lăsat și un bilețel de adio.

Citește și