(foto) Imagini șocante, cu păsări omorâte și legate de stâlpi, la sudul țării: Ecologiștii bat alarma

 (foto) Imagini șocante, cu păsări omorâte și legate de stâlpi, la sudul țării: Ecologiștii bat alarma

Tot mai multe păsări prădătoare sunt omorâte de oameni. Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii publică imagini cu un șorecar comun, specie de pasăre răpitoare, care la fel ca și altele a fost „executat”, din frica oamenilor să nu le atace cotețul. Apărătorii de Mediu bat alarma și vin cu mai multe precizări: „Din păcate, fenomenul de persecuție a păsărilor de pradă ia amploare în Republica Moldova. Deși acceptăm faptul că aceste păsări nu sunt populare în rândul conaționalilor noștri, nu putem tolera tratamentul oribil la care acestea sunt supuse”, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Principala cauză, spun ecologiștii, este informare proastă a publicului larg. „Abilitatea foarte redusă de identificare corectă a speciilor de răpitoare generează situații în care o anumită pasăre de pradă, inofensivă omului, este confundată cu alte specii de răpitoare, considerate dăunătoare”, susțin aceștia.

În imaginea este șorecar comun (Buteo buteo), care a căzut pradă ignoranței și necunoașterii unui localnic din satul Beșalma (Găgăuzia). Șorecarul comun este o specie benefică agriculturii, întrucât consumă diverse specii de rozătoare ce dăunează recoltelor de cereale. Pasărea în cauză a fost confundată cel mai probabil cu un uliu sau altă pasăre de pradă ce vânează uneori păsări domestice, și a fost fixată pe acest „stâlp al rușinii” în speranța naivă că alte păsări răpitoare ar înțelege mesajul, au relatat reprezentanții Societății.

„După părerea noastră, acest caz reprezintă o inversare de priorități: în loc să ademenească pe parcela sa specii de păsări benefice, agricultorul se răzbună pe toate păsările de pradă și le „previne” ce-ar putea să pățească dacă mai vin pe aici. În general, mulți semeni de-ai noștri consideră păsările răpitoare ca fiind un pericol, fără să cunoască particularitățile ecologice ale acestui grup de păsări.

Cine sunt păsările de pradă?

Păsările de pradă, cunoscute și sub numele de „Răpitori” (derivat din verbul latin „rapere” = a apuca sau a lua cu forța), vânează și se hrănesc cu alte animale. Grupul păsărilor de pradă este larg, fiind format din șoimi, găi, ulii, acvile, șorecari, ereți și bufnițe – adică păsări care își dobândsc hrana prin vânătoare.

Ce înseamnă persecuție?

Activități de nimicire deliberată a faunei sălbatice, care includ prinderea în capcană, torturarea și chinuirea fizică, otrăvirea, împușcarea, precum și distrugerea/tulburarea cuiburilor – toate acestea reprezintă infracțiuni contravenționale (după caz și penale) și sunt reglementate de legislația în vigoare.

 

Persecuția păsărilor răpitoare, inclusiv a speciilor inofensive omului, reprezintă o amenințare majoră la adresa acestui grup de păsări care îndeplinesc un rol foarte important în ecosistemul nostru”, explică organizația și roagă pe cei care cunosc astfel de cazuri să-i contacteze.