(FOTO) „Monștrii” de oțel. Cele mai mari tancuri din istorie

 (FOTO) „Monștrii” de oțel. Cele mai mari tancuri din istorie

Tancurile au apărut prima dată pe un câmp de luptă pe 15 septembrie 1916, fiind folosite de către britanici în bătălia de pe Somme. Pentru prima dată în Primul război Mondial, disciplinații soldați germani au rupt-o la fugă cuprinși de panică la vederea mașinăriilor inamicului, scrie SHOK.md cu referire la dcbusiness.

Era vorba de modelul Mark I  ce depășea 9 metri lungime și 27 de tone și un echipaj de 8 persoane, față de 4-5, cât este media tancurilor moderne.

Primul model de tanc folosit în luptă

Succesele obținute de britanici i-au determinat chiar să elaboreze proiectul unui tanc, Flying Elephant, de 100 de tone, însă apoi au abandonat proiectul. Ca să nu rămână ”de căruță”, Germania a proiectat un K-Wagen (foto jos), un monstru cu patru tunuri, de 127 de tone, cu un echipaj de 27 de soldați, însă finalul războiului a oprit proiectul când doar două asemenea tancuri erau în fabricație.

K-Wagen

Francezii au reușit însă să ducă la capăt în perioada interbelică proiectul unui tanc de mari dimensiuni, 69 de tone, 10,2 metri, un tun și patru mitraliere, însă Char 2C a fost utilizat abia în Al Doilea Război Mondial, în 1940, când germanii au câștigat Bătălia Franței cu tancuri de mici dimensiuni, dar foarte rapide. Tot în perioada interbelică, Uniunea Sovietică a început un program intens de mecanizare a Armatei Roșii, câteva modele de tancuri fiind de dimensiuni enorme. Astfel, T-35 (foto) impresiona nu neapărat prin dimensiuni, relativ similare cu alte tancuri grele folosite în a doua conflagrație mondială, cât prin faptul că avea nu mai puțin de cinci turele, în care erau amplasate șase mitraliere și un tun. În pofida formei impresionante, modelul a fost un eșec întrucât era foarte costisitor și avea probleme mecanice majore.

Un T-35 capturat de soldații germani

 

Și KV-2 a avut o soartă asemănătoare. Tunul avea un calibru imens pentru acea vreme, iar turela de proporții făcea ca înălțimea tancului să ajungă la 3,25 metri, care-i dădea dezavantajul că putea fi zărit din vreme de inamic, pe lângă viteza foarte redusă. Deși a fost utilizat  foarte puțină vreme de sovietici, germanii se temeau de apariția KV-2 în bătălie, fiind consemnat că un asemenea tanc a distrus, în 1941, circa 20 de tancuri germane până să fie scos din luptă de atacatorii care încercau să ocupe un pod.

Tanc KV-2

Ulterior, tancurile grele ale sovieticilor au căpătat un design mai puțin ostentativ, dar au fost mult mai eficiente. În schimb, Germania lui Hitler a început războiul cu tancuri mici, însă tonajul și forța de foc a crescut progresiv. Cel mai impresionant a fost Tiger II, care avea 68 de tone și o lungime de 10,2 metri. Tunul de 88 de mm era atât de eficient, iar blindajul tancului atât de solid, încât apăruse printre tanchiștii anglo-americani așa-zisul ”sindrom Tiger”, manifestat prin atacuri de panică în timpul și după întâlnirea cu aceste tancuri mult mai performante decât cele pe care le aveau ei în dotare.

Maria Palade

https://shok.md/