Fotografia postată de Aleksei Navalnîi la exact un an de la arestarea lui. „Am făcut-o, nu o regret nicio secundă”

 Fotografia postată de Aleksei Navalnîi la exact un an de la arestarea lui. „Am făcut-o, nu o regret nicio secundă”

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a declarat luni, la exact un an de la arestarea sa, că „nu regretă nicio secundă” că a revenit în Rusia şi i-a îndemnat pe concetăţenii săi să nu se teamă, scrie SHOK.md, cu referire la presa străină.

„Am făcut-o, nu o regret nicio secundă. După un an de închisoare, vă spun ceea ce le-am strigat celor (care mă susţineau atunci) din faţa tribunalului: nu vă fie teamă „, a scris el pe reţelele sociale.

Postarea sa de luni este însoţită de o fotografie cu el în uniformă de deţinut în compania soţiei sale, Iulia.

Navalnîi s-a prezentat din nou, luni, în faţa unui tribunal, de data aceasta pentru examinarea a două plângeri pe care le-a depus contra administraţiei penitenciare. Tribunalul districtului Petuşki din regiunea Vladimir, unde este încarcerat opozantul, examina dimineaţa cele două dosare, scrie Agerpres. Navalnîi participa la prima sa audiere prin legătură video, închis într-o cuşcă cu gratii, potrivit imaginilor difuzate de postul independent online Dojd.

Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie 2021 pe un aeroport din Moscova, la revenirea lui din convalescenţă din Germania, după ce a fost otrăvit în Siberia, în august 2020, pentru care opozantul îl consideră responsabil pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Rusia nu a declanşat niciodată o anchetă asupra acestei tentative de asasinat, afirmând că nu există niciun indiciu în acest sens şi acuzând Berlinul că nu oferă Moscovei analizele medicale ale opozantului.

Acest militant care luptă împotriva corupţiei elitelor ruse a primit apoi o pedeapsă de doi şi jumătate de închisoare, pentru un dosar privind „fraude”, pe care el îl califică drept politic. Această condamnare a suscitat un torent de condamnări pe plan internaţional şi noi sancţiuni ale Occidentului împotriva Moscovei.