Fostul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur își sărbătorește ziua de naștere

 Fostul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur își sărbătorește ziua de naștere

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, i-a adresat un mesaj de felicitare, scrie SHOK.md.

„Cu prilejul zilei de naștere, adresez sincere felicitări domnului Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova.

Anii de formare și de creare a noului stat independent Republica Moldova erau marcați de mari provocări, față de care trebuia de luat decizii prompte și foarte responsabile. Astfel, consider că mandatul primului șef de stat al țării noastre a fost unul foarte dificil, iar experiența acumulată de Mircea Snegur, cu certitudine trebuie examinată și valorificată la justa valoare.

Lecțiile dure, învățate acum 30 de ani trebuie să ne ghideze astăzi, pentru a gestiona eficient și pașnic cele mai diverse situații politice și economice.

În perioada în care am deținut funcția de Președinte al statului, mereu am recurs la sfatul ex-președinților țării, știind cât de utile pot fi acestea în procesul decizional.

Reiterând profundul respect, îi urez domnului Mircea Snegur multă sănătate, liniște sufletească și multe bucurii de la cei dragi”, a scris Dodon pe rețele.

Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, județul Soroca. În 1956, a absolvit școala medie din satul Frumușica, raionul Florești și în 1961 – Institutul Agricol din Chișinău. A făcut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiași institut (1972). De specialitate este agronom-savant, are titlul știinţific de doctor în științe agricole.

În anii 1961-1968, a lucrat în calitate de agronom și președinte de colhoz în satul Lunga, raionul Florești, ulterior a deținut funcțiile de director al Stației Experimentale pentru Culturile de Câmp (1968-1973), șef al Direcției principale știință agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociației Știinţifice de Producție „Selecția” și director al Institutului de Cercetări Știinţifice în domeniul Culturilor de Câmp din orașul Bălți (1978-1981).

În perioada 1981-1985, este prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al PCM, iar din 1985 și până în 1989, deține funcția de secretar al CC al PCM. Din 1989 până în 1990, a activat în calitate de Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM și de Președinte al Sovietului Suprem al RSSM. De la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996, deține funcția de Președinte al Republicii Moldova. La 26 martie 1989, este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem de legislaturile a XI-a şi a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

Meritele Primului Președinte au fost apreciate cu mai multe distincții. În 2000 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. Este Doctor Honoris Causa al Universității Agrare din Chișinău, al Universității Libere Internaționale din Moldova, al Universității din Ankara și al Academiei de Științe a Moldovei.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și