GALERIE FOTO Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul cu a doua cea mai lungă domnie din istoria lumii

 GALERIE FOTO  Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul cu a doua cea mai lungă domnie din istoria lumii

Regina Elisabeta a II-a împlinit luni 70 de ani și 127 de zile de când se află pe tronul Marii Britanii, fiind devansată, în întreaga istorie documentată, doar de  Ludovic al XIV-lea al Franței, care a devenit rege la vârsta de 4 ani, relatează SHOK.md, cu referire la digi24.

Regina l-a depășit pe fostul rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej, care a murit în 2016, egalându-i, duminică, perioada de domnie.

Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, care are 96 de ani, a fost marcat cu patru zile de sărbătoare, festivități și petreceri de stradă în Marea Britanie în a doua săptămână a lunii iunie. Ea a împlinit oficial 70 de ani de domnie la data de 6 februarie.

Dacă regina va mai domni și în mai 2024, ea va doborî toate recordurile și va deveni monarhul care a condus cel mai mult timp un stat suveran.

Oficial, domnia lui Ludovic al XIV-lea, de 72 de ani și 110 zile, s-a derulat între 1643 și 1715, însă cel supranumit „Regele Soare” a început să conducă personal statul abia la 20 de ani, în 1661.

regina elisabeta a II-a discurs in parlament in oct 2019 profimedia-0476643963regina elisabeta a II-a discurs in parlament in oct 2019 profimedia-0476643963

Platinum Jubilee Pageant, London, UK - 05 Jun 2022

Regina Elisabeta a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, în urma decesului tatălui său, în primele ore ale zilei de 6 februarie 1952. În septembrie 2015, ea a devenit monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic, depășind domnia stră-străbunicii sale, regina Victoria. Ea a declarat la momentul respectiv că nu este un titlu la care a aspirat vreodată”. În acea zi, ea a devenit, totodată, și cea mai longevivă femeie monarh din istoria lumii.

Printre celelalte recorduri ale sale se numără cel de cea mai în vârstă regină care a domnit vreodată și monarhul britanic aflat pe tron la cea mai înaintată vârstă.

Regina, care are probleme de mobilitate, și-a asumat în ultima vreme mai puține îndatoriri oficiale, membrii familiei sale – în special ducii de Cambridge și prințul Charles și ducesa Camilla – preluând rolurile de reprezentare. Elisabeta a II-a și-a încântat însă supușii apărând la balconul Palatului Buckingham în timpul Jubileului de Platină, chiar dacă nu a putut participa la toate evenimentele, din cauza oboselii resimțite.