Gașițoi, despre ancheta pornită de MA, după ce soldatului gay i-au fost cerute poze: Mai bine recunoașteți că a fost discriminat

 Gașițoi, despre ancheta pornită de MA, după ce soldatului gay i-au fost cerute poze: Mai bine recunoașteți că a fost discriminat
0Shares

Avocata Violeta Gașițoi susține că mai bine Ministerul Apărării ar fi recunoscut că a trimis „o persoană incompetentă” la Consiliul pe cazul soldatului gay. Gașițoi a menționat că atunci când maiorul a cerut să fie prezentate probe că este gay „nu își expunea punctul său de vedere, ci vorbea din numele și în interesul Ministerului Apărării”, așa cum prevăd normele, scrie SHOK.md cu referire la unimedia.

„Transmiteți aceasta Ministerului Apărării.

Atunci, când Ministerul a eliberat împuterniciri persoanei ca să-l reprezinte în fața Consiliului împotriva plângerii depuse, conform legii, persoana care vă reprezintă și cui ați dat împuterniciri nu își expune punctul său de vedere, reprezentantul dumneavoastră, vorbește din numele și în interesul Ministerului Apărării. Cu alte cuvinte, sincer, păcat că nu cunoașteți această normă ori regulă.

Mai mult, cum trebuia să coordoneze reprezentantul dumneavoastră poziția sa? Să întrerupă ședința și să spună, stați că am idei, merg să sun Ministrului să îl întreb dacă e de acord cu așa idei să îi apăr?

Procura, ori împuternicirile eliberate de Minister prevede ca reprezentantul dumneavoastră să coordoneze cu dumneavoastră poziția sa în fața Comisiei?

Era mult mai onest din partea Ministerului să recunoască că un astfel de caz a existat, băiatul a fost discriminat pe criteriu de orientare sexuală la dumneavoastră în instituție și să îl repuneți în drepturi inclusiv prin achitarea prejudiciilor cauzate acestuia.

Iar cu referire la reprezentantul dumneavoastră să recunoașteți că ați trimis la Consiliu să vă reprezinte interesele o persoană incompetentă, care habar nu are ce înseamnă respectarea Drepturilor Fundamentale ale Omului, habar nu are ce înseamnă discriminare, habar nu are ce înseamnă bullying și probabil că nici nu știe că suntem în 2022 și nu în Epoca de Piatră. Deja curios, deține ori nu acesta studii juridice?

În concluzie, ar fi onest să recunoașteți că a avut loc Discriminarea, să sancționați cei ce se fac culpabili de această ilegalitate disciplinar cu demitere.

Pe viitor absolut pe toți să îi instruiți în acest domeniu fie ei funcționari fie ei simpli militari care doar au venit să-și îndeplinească datoria…. și da, să mai dea și niște examene, să fiți siguri că au înțeles materia predată”, a scris avocata pe rețele.

Un tânăr militar din Armata Națională ar fi fost supus hărțuirii în ultimele șase luni, după ce s-a aflat că este gay. Tânărul a declarat, pe o rețea de socializare, că la data de 10 noiembrie trebuia să se prezinte în unitatea militară, din concediu, lucru pe care refuză să-l facă. Acesta a spus că își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Atunci, Ministerul Apărării a comunicat că a fost creată o comisie pentru a investiga cazul tânărului și a precizat că nu tolerează discriminarea.

Președinta țării, Maia Sandu, care este și comandant suprem al forțelor armate va aborda cazul soldatului care a refuzat să revină în Armată, fiind hărțuit pentru că este de orientare sexuală netradițională. Președinția spune că astfel de comportament discriminator este inacceptabil. Declarația a fost făcute anterior în cadrul unei conferințe de presă.

La 25 noiembrie, coordonatoarea de program a Centrului de Informații GENDERDOC-M, activista Angelica Frolov, anunța că Ministerul Apărării a venit cu răspuns pe cazul tânărului gay, în care se menționat că, „ministerul nu a depistat dovezi de hărțuiri, tratament inuman, violență fizică, verbală și psihologică”. Pe de altă parte, „au stabilit că iubitul soldatului este minor, având 17 ani, și au trimis cazul la Procuratură”.

La 26 noiembrie a fost lansată o petiție pentru liberalizarea serviciului militar, astfel încât acesta să devină voluntar. În acest sens, vloggerul Ion Andronache a scris, într-o postare pe facebook, despre batjocura din cadrul Armatei Naționale și a descris condițiile de trai din cazarme.

La fel, deputatul PAS Dumitru Alaiba a criticat acțiunile Ministerului Apărării în cazul soldatului gay. „O simplă scuză publică de la Ministerul Apărării ar ajuta mai mult decât o tonă de “investigații interne”, care miros mai degrabă a complicitate și mușamalizare”, a scris parlamentarul.

Ieri, Marin Pavlescu, soldatul batjocorit în armată pentru că este gay, a publicat un video în care Petru Corciun, maior în Justiție al Inspectoratului Militar al Ministerului Apărări, îi cere să prezinte probe ce ar demonstra faptul orientării sale sexuale. Ulterior, ministerul a anunțat că a inițiat o anchetă.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/