Gestul neașteptat făcut de Kim Jong-un înainte ca președintele sud-coreean Moon Jae-in să-și încheie mandatul

 Gestul neașteptat făcut de Kim Jong-un înainte ca președintele sud-coreean Moon Jae-in să-și încheie mandatul

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a mulțumit președintelui în exercițiu al Coreei de Sud pentru că a încercat să îmbunătățească relațiile dintre cele două țări. Este un gest rar de bunăvoință făcut de Kim, dar nu suficient pentru a preveni tensiunile tot mai mari dintre cele două Corei, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Mesajul călduros către președintele sud-coreean Moon Jae-in a fost transmis într-o scrisoare, cu 3 săptămâni înainte ca Moon să-și încheie mandatul. El va fi înlocuit de un președinte conservator care a semnalat deja că va avea un discurs mai dur în privința Coreei de Nord.

Analiştii sunt însă sceptici că mesajul Coreei de Nord anunţă o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale şi au avertizat că laudele aduse lui Moon ar putea fi o tentativă de a-l prezenta pe succesorul său, Yoon Suk-yeol, drept vinovat pentru orice deteriorare viitoare a relațiilor.

Presa de stat nord-coreeană a fost prima care a relatat despre schimbul de mesaje dintre cei doi șefi de stat și laudele neașteptate ale lui Kim pentru omologul său.

„Kim Jong-un a apreciat efortul depus de Moon Jae-in pentru marea cauză a națiunii, până în ultimele zile ale mandatului său”, a relatat agenția de presă de stat KCNA din Coreea de Nord. Schimbul de scrisori este o „expresie a încrederii reciproce profunde”, potrivit agenției.

Scrisorile vin în contextul unor relații tensionate, după un summit eșuat între cele două Corei în 2019. Tensiunile au crescut și mai mult după ce Coreea de Nord a lansat luna trecută rachete balistice intercontinentale, punând capăt unui moratoriu autoimpus din 2017.

Președinția sud coreeană a confirmat schimbul de „scrisori de prietenie” cu Kim.

Moon a spus că „era confruntării” ar trebui depășită prin dialog, iar angajamentul inter-coreean este acum o sarcină a următoarei administrații, a spus purtătorul său de cuvânt. Moon și-a exprimat, de asemenea, speranța pentru reluarea rapidă a discuțiilor de denuclearizare dintre SUA și Coreea de Nord.

Analiștii au pus însă sub semnul îndoielii adevăratele intenții ale Phenianului.

„Acesta pare mai degrabă un alt pas în construirea unui pretext pentru a-l învinovăți pe Yoon pentru o escaladare mai mare a tensiunilor și nu o ramură de măslin întinsă lui Yoon sau Biden”, a spus Markus Garlauskas, analist la Atlantic Council.

Yang Moo-jin, profesor la Universittea de Studii Nord-coreene din Seul, a spus că scrisorile i-ar putea semnala lui Yoon că ușa pentru cooperare este încă deschisă și că un nou test nuclear al Coreei de Nord sau orice altă acțiune viitoare vor depinde de abordarea lui Yoon.

Noul președinte sud-coreean, care își va începe mandatul pe 10 mai, a spus că este deschis dialogului, dar că e nevoie de o descurajare militară mai puternică și o alianță mai puternică cu SUA pentru a contracara „provocările” nordului.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și