Imagini bizare din China: Peștii sunt testați de Covid

 Imagini bizare din China: Peștii sunt testați de Covid

În orașele de coastă din China, pescarii sunt obligați să facă teste Covid: ei, dar și prada lor, adică pești, crabi, creveți și alte vietăți marine. Sunt temeri că acestea ar putea fi sursa unui nou focar de coronavirus, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.ro.

Clipurile cu asistenți care recoltează probe din gurile peștilor au fost ridiculizate pe rețelele sociale. Deși este puțin probabil ca fructele de mare să fie gazde pentru virus, multe focare din China au avut legătură cu angajații din porturi care manipulează mărfuri refrigerate și cu cei din piețele de pește.

Politica „zero-Cvid” a Chinei dus la testarea unei varietăți de animale vii sau moarte în ultimii doi ani, inclusiv pisici și găini.

Această strategie „zero-Covid” a Chinei s-a dovedit a fi eficientă în timpul focarelor apărute la primele variante de coronavirus – care erau mult mai letale -, dar a fost contestată în timpul răspândirii variantei Omicron, mai puțin gravă, dar cu o rată mare de transmisibilitate. Politica a dus la măsuri de izolare pe perioade lungi, care au creat haos și au afectat economia în Shanghai, dar și libertatea de circulație în Beijing. Mai multe orașe și provincii au recurs la testarea în masă obligatorie la intervale de câteva zile pentru rezidenții care doreau să se deplaseze prin oraș.

Vezi video pe digi24.ro.

Recent, autoritățile din Beijing au anunțat că politica strictă zero-Covid ar putea fi continuată și în următorii cinci ani, perioadă în care se vor face teste obligatorii în masă și vor fi în vigoare restricții de călătorie. Anunțul, care a provocat panică și nemulțumire în rândul oamenilor, a fost șters apoi din media.