Imagini spectaculoase cu erupția vulcanului din Islanda: oamenii prepară cârnați pe lavă

 Imagini spectaculoase cu erupția vulcanului din Islanda: oamenii prepară cârnați pe lavă

Mii de islandezi au vizitat muntele Fagradalsfjall, al cărui vulcan a erupt vineri, la circa 40 de kilometri de capitala Reykjavik. Erupția a avut loc după ce zeci de mii de cutremure au avut loc în ultimele săptămâni în apropierea capitalei Islandei, scrie SHOK.md.

Vulcanul a erupt pentru prima oară după mai bine de 800 de ani, iar locul a fost izolat imediat, însă după ce oamenii de știință au spus că nu mai este periculos pentru oameni, aceștia au fost lăsați să se apropie, iar imaginile sunt de-a dreptul spectaculoase.

Inclusiv cercetătorii care studiază erupția s-au bucurat de fenomenul natural, punând pe lavă câțiva cârnați pe care apoi i-au mâncat.

„Îți taie respirația. Miroase destul de urât. Pentru mine sunt surprinzătoare culorile, portocaliul este mult mai intens decât mă așteptam”, a spus Ulvar Kari Johannsson, un inginer care profesează de 21 de ani, potrivit BBC.

Lava continua să curgă din vulcan la câteva zile după erupţia care a survenit zecilor de mii de seisme. Potrivit specialiştilor şi autorităţilor islandeze, nu se cunoaşte cât timp va mai dura erupţia, scrie digi24.ro.

Mişcările telurice din străfundurile peninsulei Reykjanes, unde este situat vulcanul, se pare ca s-au calmat, doar 60 de cutremure de mică intensitate fiind înregistrate luni în această zonă – cel mai mic număr de la data la care pământul a început să se mişte, la 24 februarie.

Cutremurele au devenit, de asemenea, din ce în ce mai puţin intense.

Potrivit Agerpres, autorităţile au solicitat populaţiei să urmărească erupţia în siguranţă de acasă, prin intermediul filmării live, întrucât în valea Galdingadalur din jur atmosfera este încărcată de gaz sulfurat, iar apropierea de craterul propriu-zis este interzisă.

Gritco Adriana

https://shok.md/