În memoriam: Au trecut 15 ani de la moartea poetului, scenaristul, regizorul, autorul textului Imnului Orașului Chișinău – Gheorghe Vodă

 În memoriam: Au trecut 15 ani de la moartea poetului, scenaristul, regizorul, autorul textului Imnului Orașului Chișinău – Gheorghe Vodă
0Shares

Acum 15 ani, la data de 24 februarie 2007, s-a înălţat în eternitate poetul, dramaturgul, scenaristul, regizorul, autorul textului Imnului Orașului Chișinău – Gheorghe Vodă.

Născut la 24 decembrie 1934 în comuna Văleni, raionul Vulcăneşti, Gheorghe Vodă a absolvit Facultatea de Litere a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” şi Cursurile Superioare de Regizori de la Moscova în anul 1965.
Activitatea de creaţie şi-a început-o în calitate de ziarist şi poet. Colaborează şi cu studioul „Moldova-film”, începînd din anul 1962 – semnează scenariul unui film documentar de scurt metraj „Familia noastră”.
Ca regizor de filme artistice a debutat la „Moldova-film” cu pelicula „Se caută un paznic” (1967). A realizat în anii, ce-au urmat încă cîteva filme de ficţiune de lung metraj: „Singur în faţa dragostei”, „Vara ostaşului Dedov”, filmul-concert televizat „Izvorul şi cîntecul” şi documentarele „Nunta”, „De-ale toamnei”, „Maria” etc., după scenariile proprii.
A primit mai multe premii pentru filmele realizate: Pentru regia filmului documentar „De-ale toamnei” – Marele Premiu, nominalizarea – Film documentar la Festivalul Regional de Filme, Chișinău, 1967, ediţia a VII-a. Premiul special al juriului pentru cea mai bună comedie şi Premiul special al juriului pentru cea mai bună ecranizare a unui film artistic la Festivalul Regional de Filme de la Riga (1968, ediţia a VIII-a) pentru filmul „Se caută un paznic”.
Gheorghe Vodă a lucrat o perioadă îndelungată în calitate de consultant literar al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
A încetat din viaţă la data de 24 februarie 2007, la Chișinău şi a fost înmormîntat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.
0Shares