În timp ce occidentalii boicotează diplomatic JO, Vladimir Putin va fi prezent la Ceremonia de Deschidere

 În timp ce occidentalii boicotează diplomatic JO, Vladimir Putin va fi prezent la Ceremonia de Deschidere

În contextul în care mai multe țări occidentale, printre care SUA, Australia și Marea Britanie, au anunțat că boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va afla în tribuna oficială a Stadionului ”Cuib de Pasăre” la Ceremonia de Deschidere. Competiția se va desfășura între 4 și 20 februarie, scrie SHOK.md, cu referire la click.ro.

Preşedinte al Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdniakov a dat asigurări că preşedintele Putin se va afla la Beijing. Acesta a declarat că boicotul olimpic „este o prostie” pentru că oamenii politici nu vor mai avea nicio importanţă în timpul Jocurilor. „Boicotarea Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova din 1980 şi Los Angeles în 1984 sunt poveşti foarte triste, ceva recunoscut acum chiar şi de către cei care au organizat acţiunile”, a declarat Pozdniakov.

Pe de altă parte, Vladimir Putin este convins că sportivii ruși ce vor participa la JO de iarnă de la Beijing vor avea succes. ”Noi vă susținem pentru a fi mândri de succesul vostru. Și credem că veți depăși orice obstacol pentru a atinge performanțe de înalt nivel”, le-a transmis Putin sportivilor din delegația olimpică rusă într-o videoconferință. ”Noi suntem împotriva oricărei încercări de a politiza sportul și a oricărui boicot”, a adăugat președintele Rusiei, care a fost invitat la Beijing, în 4 februarie, la o întâlnire cu conducătorii Chinei.

În timp ce Rusia va fi reprezentată la cel mai înalt nivel la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022, mai multe ţări occidentale, între care SUA, Australia şi Marea Britanie, au anunţat că boicotează diplomatic Jocurile Olimpice pentru a denunţa problemele din China în ceea ce priveşte drepturile omului.

Pe de altă parte, sportivii ruși nu participă la JO sub steagul național, Rusia fiind suspendată din marile competiții internaționale până la sfârșitul acestui an din cauza că a orchestrat un sistem instituțional de dopaj.