În tinerețe, Arnold Schwarzenegger și-a mărit mușchii cu un medicament produs la Cluj

 În tinerețe, Arnold Schwarzenegger și-a mărit mușchii cu un medicament produs la Cluj

Celebrul actor Arnold Schwarzenegger își umfla mușchii în tinerețe, pe vremea când era campion la culturism, cu un medicament românesc. Din cauza steroizilor artificiali, produși la Cluj, actorul s-a ales cu două bypass-uri coronariene, scrie digi24.ro.

Este vorba despre un medicament produs la fabrica din Cluj-Napoca și care a fost folosit de sportivi în anii 1970 și 1980. Sportivii foloseau acest medicament pentru că voiau o creștere rapidă a masei musculare – principalul efect al acestui medicament bazat pe steroizi. Medicamentul mai permitea metobolizarea proteinelor și refacerea musculară mai rapidă după o perioadă solicitată.

Însă, la acea vreme nu se cunoșteau efectele adverse ale acestui medicament: probleme cardio-vasculare, probleme cu ficatul și probleme cu agresivitatea. Managerul fabricii de medicamente a povestit pentru Adevărul că acest medicament nu a mai fost comercializat la un moment dat, însă a devenit atât de cunoscut pentru sportivii din anii 1970 și 1980 încât a început să fie produs de laboratoare cladestine, dar fără să respecte aceeași formulă. Sportivii nu știau asta.

Arnold Schwarzenegger a declarat în urmă cu câteva zile într-un interviu că nu a știut aceste lucruri, că acest medicament a fost produs și de laboratoare clandestine. El a mai spus că nu recomandă astfel de medicamente nimănui, dar că el nu regretă absolut nimic, pentru că la acea vreme nu se cunoșteau efectele adverse ale medicamentelor și steroizilor.

Valerica Baxanean