Julian Assange și logodnica sa îl dau în judecată pe ministrul britanic de externe pentru că nu-i lasă să se căsătorească în închisoare

 Julian Assange și logodnica sa îl dau în judecată pe ministrul britanic de externe pentru că nu-i lasă să se căsătorească în închisoare

Julian Assange și logodnica sa, Stella Moris, îl dau în judecată pe ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, dar și pe șeful închisorii Belmarsh, pe ambii acuzându-i că i-au împiedicat să se căsătorească în spatele gratiilor, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Pe lângă Raab, acțiunea îl vizează și pe Jenny Louis, cel care conduce închisoarea în care se află fondatorul WikiLeaks. Cei doi susțin în motivarea lor că nu au primit niciun răspuns la solicitările repetate în care au cerut acordul să se căsătorească după gratii.

Unul dintre avocați săi, Morris, a legat lipsa de răspuns din partea oficialilor britanici de ostilitatea față de WikiLeaks din partea SUA, unde autoritățile au fost acuzate recent că au complotat pentru a-l ucide sau răpi pe Assange în anii în care a stat la ambasada ecuadoriană de la Londra.

„Am inițiat acțiuni în justiție pentru că autoritățile britanice au ridicat o barieră totală și nedeterminată nu numai pentru căsătorie, ci chiar și pentru începerea procesului statutar de căsătorie. Acest comportament al guvernului britanic este nedrept, irațional și sinistru”, a transmis Assange prin avocatul său.

Pe 7 octombrie, Assange a făcut o solicitare oficială către biroul șefului închisorii unde se află, pentru a putea avea loc nunta. Câteva zile mai târziu, avocații cuplului au cerut închisorii să acorde permisiunea lui Moris și unui registrator de la Greenwich Register Office să viziteze închisoarea, astfel încât cuplul să poată anunța intenția lor de a se căsători, însă nu au primit niciun răspuns.

Julian Assange este încarcerat la Belmarsh de la răsunătoarea sa arestare în aprilie anul trecut în Ambasada Ecuadorului la Londra. El se refugiase acolo în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată, după mai multe răsturnări de situaţie.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai 2019 pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.