Jurnalistul rus, premiat cu Nobel pentru Pace, și-a dedicat trofeul jurnaliștilor morți la datorie

 Jurnalistul rus, premiat cu Nobel pentru Pace, și-a dedicat trofeul jurnaliștilor morți la datorie
0Shares

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, redactorul-șef al cotidianului Novaia Gazeta, premiat vineri cu Nobelul pentru Pace, alături de colega sa din Filipine, Maria Ressa, a dedicat premiul ziarului pe care îl conduce și jurnaliștilor morți în țara sa, scrie SHOK.md cu referire la  The Moscow Times.

Unul dintre cei doi ziariști premiați vineri cu Nobelul pentru Pace este redactorul-șef al cotidianului independent rus Novaia Gazeta. Șase jurnaliști sau colaboratori ai acestui ziar au murit în ultimii ani. Chiar joi s-au împlinit 15 ani de la asasinarea faimoasei jurnaliste Anna Politkovskaia, ceea ce a adus prescrierea faptelor, care îi pune la adăpost pe cei care au comandat crima.

El a subliniat că premiul este o recunoaștere a presiunii tot mai mari asupra jurnaliștilor în Rusia. „Jurnalismul din Rusia este reprimat acum. Vom încerca să ajutăm oamenii care acum sunt declarați «agenți străini» și care sunt atacați sau expulzați din țară”. a spus el pentru site-ul de știri Podiom. Muratov a făcut astfel referire la jurnaliștii incomozi pentru guvernul de la Moscova, care i-a declarat agenți străini. Printre aceștia se află cei de la site-ul de investigații „Proekt”, care a fost a fost catalogat drept „organizație indezirabilă”.

Alte organizații media pe care a fost aplicată eticheta de „agent străin” sunt postul TV Dojd, site-ul de știri Meduza, și cele de investigații iStories și The Insider. Unii dintre jurnaliștii acestor organizații își continuă activitatea din afara Rusiei. „Premiul este al ziarului” Novaia Gazeta nu a fost catalogat drept „agent străin”, dar este unul dintre cele mai importante ziare independente din Rusia. Muratov este unul dintre cei care au fondat ziarul, în 1993, și ocupă funcția de redactor-șef din 1995. El a spus că premiul Nobel este opera întregii echipe Novaia Gazeta, inclusiv a celor șase jurnaliști sau colaboratori uciși de la lansarea ziarului.

„Este pentru Igor Domnikov, Iura Șcekocikin, Anna Politkovskaia, Nastia Baburova, Natașa Estemirova și Stas Markelov”, a mai spus redactorul-șef al Novaia Gazeta. Observatorii cred că moartea acestor jurnaliști a avut legătură cu munca lor de investigație, în special în Cecenia, așa cum a fost cazul Annei Politkovskaia și a Natașei Estemirova.

15 ani de la asasinarea Annei Politkovskaia

Întâmplător sau nu, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat la o zi după împlinirea a 15 ani de la asasinarea Annei Politkovskaia.

Jurnalista, o critică aprigă a lui Vladimir Putin, a războaielor purtate de Rusia în Cecenia și a liderului pro-Kremlin al acestei mici republici din Caucazul rus, Ramzan Kadîrov, a fost împușcată mortal pe 7 octombrie 2006, în scara blocului în care locuia, aproape de centrul Moscovei. Politkovskaia avea 48 de ani. Crima a avut loc chiar de ziua de naștere a lui Putin.

Asasinarea Annei Politkovskaia a provocat o undă de şoc în Rusia şi în toată lumea. Însă doar executanţii crimei au fost condamnaţi. În 2014, cinci bărbaţi au fost recunoscuţi vinovaţi că ar fi organizat, executat sau participat la asasinat. Printre aceștia, cecenul Lom-Ali Gaitukaiev, despre care Novaia Gazeta a dezvăluit ulterior că fusese informator al FSB şi totodată unul din capii mafiei cecene. Gaitukaiev a murit în 2017 în închisoare. Odată cu împlinirea a 15 ani de la asasinat s-a prescris și răspunderea penală a celor care au comandat crima.

„Joi, comanditarii au scăpat oficial de răspunderea penală”, a denunţat Novaia Gazeta, adăugând că publicaţia se va strădui în continuare să obţină în faţa tribunalelor „redeschiderea anchetei asupra asasinării Annei Politkovskaia până când va fi dezvăluit numele celui care a dat ordinul”.

Jurnalism sub amenințări

Novaia Gazeta și-a continuat în ultimii ani investigațiile cu privire la acţiunile grupurilor de mercenari ruşi şi persecuţiile împotriva minorităţilor sexuale în Cecenia. În 2018, un cap de ied şi o coroană mortuară au fost trimise la sediul redacţiei.

„Sper că acest premiu ne va ajuta să ne protejăm împotriva atacurilor autorităților. Acest premiu este important nu doar pentru noi, ci pentru întreaga comunitate a jurnaliștilor din Rusia”, a spus Pavel Kaniginm, un vechi reporter al ziarului, citat de The Moscow Times.

Redacția și-a menținut independența inclusiv datorită faptului că jurnaliștii sunt direct implicați în companie. Cele mai multe acţiuni la Novaia Gazeta sunt deţinute de colectivul redacţional. Doar 10% îi aparţin fostului preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, şi alte 14% omului de afaceri Aleksandr Lebedev, potrivit agenției de presă AFP, citată de Agerpres.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/