Maestrul naiului Gheorghe Zamfir este omagiat: „Naiului a reușit ca nimeni altul să capteze aplauze”

 Maestrul naiului Gheorghe Zamfir este omagiat: „Naiului a reușit ca nimeni altul să capteze aplauze”

Gheorghe Zamfir este omagiat și a împlinit 80 de ani. El este un naist virtuoz și compozitor român. Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit și fluierul lui Pan), reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern, scrie SHOK.md.

Cu un mesaj de felicitare a venit Șefa Direcției Cultură a municipiului Chișinău Valentina Volontir:

„Inegalabil, interpret și compozitor, MAESTRUL naiului a reușit ca nimeni altul să capteze aplauze ,,CIOCĂRLIA” Lui făcând înconjurul Pământului!
A strâns toată duioșia, dorul, iubirea, durerea și bucuria poporului român, atingând cele mai sensibile corzi ale sufletului prin interpretările sale excepționale și unice!
La mulți ani, MAESTRE!”.

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

Cariera sa continuă și în exil, bucurându-se de succes mondial. Primește numeroase premii și distincții. În 1986, în Canada, din relația cu Susan Nichols, i se naște unicul fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, actualmente baterist într-o formație rock din Montreal. În 1995 se căsătorește cu Marie Noëlle, la Paris. Revenit în România după Revoluția din 1989, traversează o perioadă de dificultăți financiare din cauza datoriilor acumulate față de fiscul francez, care îi confiscă posesiunile din Franța pentru că nu și-ar fi plătit impozite de milioane de euro. Acest fapt nu îl împiedică să își continue cariera artistică.

Maria Palade

https://shok.md/