Marea finală Eurovision 2022: Zdob şi Zdub” și Fraţii Advahov vor luptă diseară pentru trofeu

 Marea finală Eurovision 2022:  Zdob şi Zdub” și Fraţii Advahov vor luptă diseară pentru trofeu

Marea finală a celui mai important concurs muzical va avea loc în această seară. Cea de-a 66-a ediţie a Eurovisionului este găzduită de oraşul italian Torino. Moldova este reprezentată de formaţia „Zdob şi Zdub” & Fraţii Advahov, cu piesa „Trenuleţul”, care vor evolua sub numărul 19, scrie SHOK.md.

În această seară vor ieşi în scenă 25 de concurenţi, dintre care zece au fost selectaţi în prima semifinală şi alţi zece în a doua semifinală. Celelalte cinci ţări fac parte din grupul Big Five, având cele mai mari contribuţii financiare la EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune), fapt ce le permite calificarea direct în finală. Este vorba despre Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia, care este şi câştigătoarea ediţiei din 2021.

Sistemul de votare este următorul: fiecare ţară participantă oferă câte două seturi de puncte, de la 1 la 8, respectiv 10 şi 12 pentru piesele preferate. Un set este din partea juriului profesionist şi altul din partea publicului, prin televoting.

Prezentatorii show-ului sunt artistul internaţional Mika, alături de una dintre cele mai cunoscute interprete italiene Laura Pausini şi Alessandro Cattelan, showman italian.

Organizatoarea Eurovisionului este Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, cea mai importantă alianţă din lume a entităţilor mass-media, ce cuprinde 116 membri activi în 56 de ţări şi 34 de asociaţi. Primul concurs a fost desfăşurat pe 24 mai 1956, cu şapte ţări participante.

Concursul muzical Eurovision poate fi urmărit astăzi, de la ora 22:00 în direct, la Moldova 1, Radio Moldova şi online, pe.trm.md.Sursa: .trm.

Maria Palade

https://shok.md/