Memoria ecoică: Vezi cum funcționează și care este durata

 Memoria ecoică: Vezi cum funcționează și care este durata
0Shares

Memoria ecoică este termenul folosit pentru a descrie memoria pe termen scurt pentru stimuli auditivi. Este adesea denumit și depozit auditiv sau registru senzorial auditiv. Memoria ecoică este doar un tip de memorie pe termen scurt numită memorie senzorială. Acesta este modul în care creierul procesează informațiile culese din cele cinci simțuri, scrie SHOK.md cu referire la graphistik.

 

Dintre cele cinci simțuri, cele mai frecvent cercetate două tipuri de memorie senzorială sunt memoria iconică sau vizuală și memoria ecologică sau auditivă. Au existat cercetări substanțiale asupra acestor două tipuri de memorie senzorială și se știu multe despre durata acestei memorii și despre modul în care funcționează pentru a crea noi amintiri pe termen lung.

Mulți oameni cred că memoria ecologică este o amintire a unor sunete specifice, cum ar fi cântece sau păsări. Cu toate acestea, posibilitatea de a vă aminti sau de a recunoaște aceste sunete face de fapt parte din memoria dvs. pe termen lung. Memoria ecoică se referă doar la memoria de sunete pe termen scurt. Abia atunci când creierul relegă acea memorie pe cea pe termen scurt și apoi pe cea pe termen lung, sunteți capabil să le amintiți sau să le recunoașteți mai târziu.

Cum funcționează memoria eco

Modul în care funcționează memoria ecologică este destul de interesant. Când auziți un sunet, urechile dvs. transmit acel sunet creierului și acesta este stocat de o memorie ecologică timp de patru secunde în medie. În timpul scurt, mintea ta creează și păstrează o copie exactă a sunetului pe care l-ai auzit, astfel încât, dacă te-ai afla într-o cameră liniștită, îl poți „auzi” după ce sunetul s-a oprit. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă sunteți sau nu atenți la sunetele din jurul vostru.

De exemplu, dacă citești o carte și nu ești atent și cineva îți pune o întrebare, primul tău răspuns ar putea fi „Ce ai spus?” Dar aproape imediat ce spui asta sau chiar înainte de a termina de spus, îți dai seama că știi ce au spus ei. Aceasta este memoria ecologică la locul de muncă.

În scurtul timp cât durează memoria ecologică, creierul fie aruncă, fie decide să păstreze memoria ecologică. Dacă sunetul pe care l-ați auzit are un context care îl face să pară important, creierul va muta acele informații în memoria pe termen scurt, unde va rămâne aproximativ 20 de minute. Din acest moment, informațiile vor fi fie eliminate, fie vor fi codate în memoria pe termen lung. Cât timp rămâne în memoria pe termen lung depinde de frecvența cu care accesați sau repetați informațiile.

Părți din creier pentru memorie ecoică

Stimulii auditivi sunt primiți de firele de păr fine din urechi și transmise lobului temporal al creierului. Acolo, memoria ecologică rămâne în medie patru secunde înainte de a fi aruncată sau mutată pe băncile de memorie pe termen scurt ale hipocampului.

Unele sunete sunt amintite sau codificate în memoria pe termen scurt sau pe termen lung ca o replică perfectă a sunetelor care sunt. Aceasta vă permite să recunoașteți o notă, o melodie la radio, vocea unei anumite persoane sau alte sunete pe care le întâlniți în mod regulat. Cu toate acestea, uneori informațiile primite de la cineva care vorbește sunt păstrate în memoria pe termen lung fără ca sunetele reale să fie asociate cu aceasta. De exemplu, dacă participați la un seminar, vă puteți aminti mai târziu ceea ce ați învățat, dar nu veți putea „auzi” din nou discursul.

 

Durata memoriei ecologice

Memoria ecoică este o memorie senzorială pe termen scurt și, ca atare, durează foarte scurt. Cu toate acestea, durează mult mai mult decât memoria iconică. S-a constatat că memoria ecoică durează între două și patru secunde, în funcție de tipul de studiu. Rezultatele au variat în funcție de modul în care a fost testată memoria ecologică.

Un studiu a testat memoria ecologică redând un sunet de zgomot alb subiecților. Zgomotul alb este constant și dificil de descris sau imitat. Ca atare, este un sunet bun de utilizat pentru un astfel de studiu. Acest studiu a constatat că atunci când clipul de zgomot alb era un clip mai lung care se repeta la intervale de timp, subiecții nu puteau identifica când clipul sonor de zgomot alb se termina sau începea. Cu toate acestea, atunci când au redus clipul la două secunde și l-au repetat, subiecții au reușit să distingă în mod clar când clipul s-a oprit și a pornit din nou.

 

Un alt studiu a testat mai mulți subiecți cu privire la durata memoriei ecologice. Studiul lor a găsit un subiect care a putut testa cu o acuratețe perfectă până la 9 secunde după încetarea stimulilor auditivi. Acest lucru este considerat excepțional și nu regula generală. Cu toate acestea, pare posibil ca unele persoane să aibă o memorie ecologică mai bună decât altele.

Negativitate nepotrivire

Negativitatea nepotrivirii este fenomenul în care două bucăți suprapuse de informații diferite sunt prezente în același interval de timp, iar creierul recunoaște că există două informații separate sau o modificare a informațiilor. Acesta este un proces automat. Totuși, se bazează pe faptul că memoria ecologică este capabilă să dețină două informații distincte în același timp.

Ce Înseamnă Numărul 53

Studiile au descoperit că acest lucru este complet posibil. Deoarece memoria ecologică are o durată mai mare decât memoria iconică și durează câteva secunde, este în întregime posibil să aveți mai multe informații stocate în memoria ecologică în același timp. Dacă cineva ascultă modificări continue ale sunetului, cum ar fi muzica sau cineva care vorbește, acesta va putea stoca două sau mai multe sunete în memoria ecologică la un moment dat, fiecare dizolvându-se din memoria ecologică într-un interval de timp specificat de când a fost auzit prima dată.

Negativitatea nepotrivirii este un fenomen care a fost important pentru primii oameni și este încă important pentru regnul animal. Capacitatea de a detecta schimbările din mediu ar putea fi esențială pentru supraviețuire. Negativitatea nepotrivirii deține încă o importanță pentru oamenii de azi. De exemplu, s-ar putea să observați prin negativitate nepotrivire că lemnul vocii cuiva sa schimbat brusc pentru a fi supărat sau amenințător.

Deficiență de memorie ecoică

Memoria ecologică este uneori afectată la unii copii sau adulți și există unele afecțiuni sau evenimente medicale care pot provoca pierderea memoriei ecologice. La copiii cu deficit de memorie ecologică, este frecvent ca deficiențele de vorbire, dezvoltarea slabă a limbajului și deficitul de comunicare să fie prezente.

Unele afecțiuni medicale duc la pierderea memoriei ecologice. Cel mai frecvent eveniment care cauzează pierderea memoriei ecologice este un accident vascular cerebral. Unele tipuri de accident vascular cerebral duc la deficite senzoriale, inclusiv pierderea memoriei ecologice. Cu toate acestea, odată cu terapia și expunerea repetată, cum ar fi cărțile audio, memoria ecologică poate reveni la unii pacienți cu AVC.

Amnezia nu afectează de obicei memoria ecologică. Cu toate acestea, dacă există leziuni ale lobului temporal, memoria ecologică poate fi afectată. Memoria senzorială, inclusiv memoria ecologică, nu este de obicei afectată de alte forme de tulburări ale memoriei, cum ar fi Alzheimer sau demență. Cu toate acestea, cu aceste tulburări de memorie poate deveni imposibil ca noile amintiri să fie reținute prin memoria ecologică.

Obținerea de ajutor cu memoria

Dacă observați o scădere a capacității dvs. de a recunoaște sunete, este posibil să aveți o problemă cu memoria generală. Memoria ecoică nu este de obicei afectată de condițiile de pierdere a memoriei, dar poate juca un rol în imposibilitatea de a identifica sunete familiare anterior. Dacă, de exemplu, descoperiți că nu mai puteți recunoaște sunetul vocii soțului / soției, este posibil să suferiți de pierderi de memorie.

Este important să obțineți ajutor cu pierderea memoriei imediat ce începeți să observați o problemă. În timp ce unele pierderi de memorie sunt normale cu procesul de îmbătrânire, pierderile extreme, cum ar fi uitarea vocii cuiva după 40 de ani, pot fi un semn al unei probleme mai grave. Cu cât veți putea primi mai repede ajutor pentru pierderea memoriei, cu atât mai multe opțiuni vor fi disponibile pentru dvs.

Puteți observa, de asemenea, că uitați sunete pe care ați reușit să le amintiți odată liber. S-ar putea să uitați brusc melodia preferată sau să nu puteți recunoaște notele când ați fost cândva un muzician capabil. Există multe tipuri diferite de sunete care sunt stocate în memoria ta pe termen lung pe care s-ar putea să te uiți sau să nu le poți recunoaște.

Primul dvs. pas în obținerea de ajutor pentru pierderea memoriei este să căutați un psiholog. Un psiholog vă va evalua plângerile sau problemele cu memoria. Acestea vă vor oferi apoi o baterie de teste de memorie care vă vor determina gradul de pierdere a memoriei și tipurile de memorie care sunt afectate.

Îngerul Numărul 113

Odată finalizate testele de memorie, psihologul vă poate informa dacă aveți deficite de memorie severe. Aceștia vor putea recomanda teste suplimentare și pași suplimentari până la diagnostic. Odată ce ați fost diagnosticat, veți putea discuta opțiunile de tratament cu un medic. Cu cât primiți ajutor pentru memorie mai devreme și sunteți diagnosticat, cu atât mai multe opțiuni de tratament sunt disponibile pentru dvs. În timp ce pierderea de memorie este adesea ireversibilă, uneori poate fi întârziată pentru un timp, astfel încât să nu se înrăutățească prea repede.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/