Ministerul Sănătății bate alarma după primul caz de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii: Ce sfaturi le dă părinților

 Ministerul Sănătății bate alarma după primul caz de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii: Ce sfaturi le dă părinților

Ministerul Sănătății bate alarma, după ce a fost înregistrat primul caz probabil de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii. În acest sens, instituția a venit cu niște recomandări pentru părinți.

Astfel, MS îndeamnă părinții să fie atenți la semnele hepatitei acute, precum apariția icterului (culoarea galbenă a feței și a sclerei, urina întunecată la culoare), dar și la simptomele afecțiunilor gastrointestinale – greață, vomă, diaree și dureri abdominale.

La apariția primelor simptome trebuie să vă adresați medicului de familie sau la Serviciul de urgență 112.

Pentru confirmarea sau infirmarea unui caz probabil de hepatită acută de etiologie neidentificată vor fi efectuate probele necesare pentru a exclude prezența virușilor obișnuiți care provoacă hepatită virală acută și prezența hepatitei toxice medicamentoase.

Potrivit informațiilor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, de hepatită acută de origine necunoscută pot suferi copiii la orice vârstă, de la o lună până la 16 ani.

Medicii recomandă respectarea bunelor practici de igienă, precum spălarea reglementată a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor care pot fi atinse frecvent de copii și a jucăriilor.

Ministerul Sănătății a anunțat ieri, că un copilul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.