NASA a aprobat primii turiști SpaceX pe Stația Spațială Internațională: Cine va călători cu racheta lui Musk

 NASA a aprobat primii turiști SpaceX pe Stația Spațială Internațională: Cine va călători cu racheta lui Musk

NASA a aprobat un echipaj de patru astronauți privați să zboare până la Stația Spațială Internațională cu Axiom Space și SpaceX, în prima misiune americană de acest gen. Deși restul echipajului este format din începători, Michael López-Alegría, comandantul misiunii, a fost astronaut NASA, scrie playtech.ro.

Alături de hispano-americanul López-Alegría, lansarea din 30 martie include și un alt american, Larry Connor, care va servi ca pilot, precum și canadianul Mark Pathy și israelianul Eytan Stibbe.

Deși această misiune este prima misiune complet privată către ISS care va fi finanțată de companii private de zboruri spațiale, este departe de prima dată când astronauții privați merg pe ISS.

Inginerul american Dennis Tito primește distincția ca fiind primul „turist spațial” din lume și a putut să petreacă opt zile pe atunci tânăra ISS, când a mers cu Roscosmos din Rusia, în aprilie 2001.

Mult mai recent, miliardarul japonez Yusaku Maezawa, împreună cu asistentul său Yozo Hirano, au devenit cei mai recenți astronauți privați care s-au urcat la bordul ISS în decembrie 2021. Și ei, de asemenea, au zburat cu o rachetă rusă Soyuz.

NASA a fost mult mai reticentă decât Roscosmos în a permite astronauților privați să urce la bordul ISS. Agenția spațială americană nici măcar nu a pus bazele misiunilor private ISS până în 2019, când a anunțat o schimbare majoră care ar trebui să permită mai multe eforturi comerciale pe orbită.

Maria Palade

https://shok.md/