Nichita Stănescu ar fi împlinit azi 89 de ani: „Vibrația emoțiilor din versuri mai este printre noi”

 Nichita Stănescu ar fi împlinit azi 89 de ani:  „Vibrația emoțiilor din versuri mai este printre noi”

Nichita Stănescu  a fost un poet, scriitor și eseist român, ales membru post-mortem al Academiei Române. Astăzi ar fi împlinit azi 89 de ani, scrie SHOK.md.

„Nichita Stănescu ar fi împlinit azi, 31 martie, 89 de ani. E unul dintre poeții noștri tutelari, alături de Eminescu, Blaga și Arghezi. A scris versuri minunate, în care vibrația emoției de a fi și trăirea până la capăt a propriului gând se îngemănează în chipul cel mai fericit. Această mare e acoperită de adolescenți care învaţă mersul pe valuri, în picioare, mai rezemându-se cu braţul de curenţi, mai sprijinindu-se de-o rază ţeapănă, de soare. Ea era frumoasă ca umbra unui gând. Între ape, numai ea era pământ. Eu nu sunt altceva decât..

„O pată de sânge
care vorbeşte”.
„Spune-mi, dacă te-aş prinde-ntr-o zi
şi ţi-aş săruta talpa piciorului,
nu-i aşa că ai şchiopăta puţin, după aceea,
de teamă să nu-mi striveşti sărutul?”
„Pereții odăii erau neliniștiți, sub desene în cretă.
Sufletele noastre dansau
nevăzute-ntr-o lume concretă.” a scris Șefa Direcției Cultură a municipiului Chișinău.

În 1952, s-a căsătorit cu Magdalena Petrescu, dar cei doi se vor despărți după un an. În 1962 s-a căsătorit cu poeta și eseista Doina Ciurea, din a cărei dragoste se va plămădi tema volumului O viziune a sentimentelor. Ulterior, fiind împreună cu poeta și autoarea Gabriela Melinescu, se vor inspira reciproc în a scrie și a construi universuri abstracte. În 1982 se căsătorește cu Todorița (Dora) Tărâță.

Din spusele lui Ștefan Augustin Doinaș, în vara lui 1977, atunci când s-a împrietenit cu Nichita, acesta era deja dependent de alcool, mai precis – de vodcă.Crizele hepatice ale poetului s-au înrăutățit spre 1981, când a și fost internat la Spitalul Fundeni.Doi ani mai târziu, s-a stins din viață în noaptea de 12 spre 13 decembrie

Maria Palade

https://shok.md/