„Nicio instituţie nu poate fi confundată cu o persoană”. Reacția Mitropoliei Moldovei la cazul preotului din Glodeni, acuzat de viol

 „Nicio instituţie nu poate fi confundată cu o persoană”. Reacția Mitropoliei Moldovei la cazul preotului din Glodeni, acuzat de viol

Foto: nordnews.md

„Nicio instituție nu poate fi confundată cu o persoană”. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, a venit cu o reacție, după ce preotul din Glodeni care ar fi încercat să violeze un băiat de 11 ani a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. „Cazul, fiind de natură penală, ţine de competenţa organelor abilitate ale Statului, iar Mitropolia, neputându-se substitui acestora, aşteaptă finalizarea procesului”, se arată într-un comunicat de presă, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„Întrucât au fost mai multe solicitări din partea presei privind formularea unui punct de vedere referitor la reţinerea și plasarea în arest preventiv pe un termen de 30 zile a egumenului David (Roșca), Direcția mitropolitană menţionează că a luat act de această reţinere şi de natura juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia, fapte de o mare gravitate, care au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele. Cazul, fiind de natură penală, ţine de competenţa organelor abilitate ale Statului, iar Mitropolia, neputându-se substitui acestora, aşteaptă finalizarea procesului.

După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Eparhia de Bălţi şi Făleşti a anunțat că egumenul David Roșca se lipsește, începând cu ziua a 26-a a lunii iulie 2022, de „dreptul de a sluji cele sfinte”. „Pentru încălcarea Canonului nr. 25 al Sf. Apostoli, precum și al Canonului nr. 32 al Sf. Vasile cel Mare, egumenul David (Roșca) se lipsește, începând cu ziua a 26-a a lunii iulie 2022, de dreptul de a sluji cele sfinte.

Pe parcurs, în conformitate cu Canonul nr.6 (II-lea Sobor Ecumenic), Judecata Eparhială din Bălți va cerceta circumstanțele în care s-au petrecut cele întâmplate, pentru a lua hotărâre definitivă, care va viza aflarea dânsului în rândul preoțimii”.

Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză. Prin urmare, îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent. În spiritul celor menționate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”, menționează Mitropolia într-un comunicat.

Preotul care ar fi încercat să violeze un băiat de 11 ani în satul Cuhnești din raionul Glodeni, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de procurorul responsabil de comunicare cu mass-media al PG, Mariana Cherpec.

Preotul care ar fi încercat să violeze un băiat de 11 ani în satul Cuhnești din raionul Glofeni a fost lipsit de dreptul de a sluji cele sfinte. Decretul a fost semnat de Episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel.

Caz șocant în nordul țării. Un preot a fost reținut de oamenii legii, după ce ar fi încercat să violeze un băiat în vârstă de 11 ani. Potrivit informațiilor, incidentul a avut loc în satul Cuhnești din raionul Glodeni.

Citește și