O fetiță și tatăl ei, uciși într-un bombardament al rușilor la Zaporojie. Zelenski: „Aşa îşi petrece statul terorist Duminica Floriilor”

 O fetiță și tatăl ei, uciși într-un bombardament al rușilor la Zaporojie. Zelenski: „Aşa îşi petrece statul terorist Duminica Floriilor”
0Shares

Atacurile aeriene ale Rusiei au făcut victime în rândul civililor ucraineni, chiar şi în duminica Floriilor. O fetiţă şi tatăl ei şi-au pierdut viaţa la Zaporojie, iar mai multe persoane au fost rănite în alte oraşe ale Ucrainei. Armata rusă continuă atacurile şi pe frontul din Donbas, dar suferă pierderi extrem de grele, potrivit militarilor ucraineni, scrie presa română.

Ministerul rus al apărării susţine că forţele sale au distrus, la Zaporojie, un depozit cu 70.000 de tone de carburant, iar în alte localităţi ucrainene, depozite de armament. La faţa locului, însă, situaţia este cu totul diferită.

La Zaporojie, o fetiţă de 11 ani şi tatăl ei au fost ucişi de bombardament. A supravieţuit doar mama fetei, salvată de sub dărâmături. Trei persoane au fost rănite în regiunile Doneţk şi Harkov iar una din ele este în stare critică.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Aşa îşi petrece statul terorist Duminica Floriilor. Aşa se izolează şi mai mult Rusia faţă de restul lumii, faţă de omenire.

Efectele unor asemenea atacuri ar putea fi reduse sau eliminate datorită sistemelor antiaeriene livrate de Statele Unite şi alte ţări occidentale, care pot intercepta rachetele ruseşti. Armata ucraineană a difuzat imagini ale unei asemenea arme, intrate deja în dotarea sa, şi speră să primească în viitorul apropiat şi sisteme Patriot.

În acest timp, luptele continuă în Donbas, mai ales în jurul oraşelor Bahmut şi Avdeevka, devenite simboluri ale rezistenţei ucrainene. Forţele ruse ar suferi, aici, “pierderi colosale”: aproximativ 400 de militari scoşi din luptă în fiecare zi, potrivit comandanţilor ucraineni.

Ministerul apărării de la Kiev a publicat şi un bilanţ al pierderilor Rusiei de la declanşarea invaziei: peste 178.000 de soldaţi ucişi, 3600 de tancuri distruse, mai mult de 300 de avioane doborâte. Bineînţeles, cifrele nu pot fi confirmate din surse independente.

Chiar şi la străvechea mânăstire Pecerska Lavra din Kiev, care depinde, teoretic, de Patriarhia de la Moscova. Mânăstirea a fost în ultima vreme obiect de dispută: guvernul îi acuză pe călugări că sunt loiali Rusiei şi doreşte să-i evacueze. Acum, însă, liturghia s-a desfăşurat în linişte iar printre credincioşi s-au aflat şi militari ucraineni.

Preoţii mânăstirii din Kiev afirmă că se opun invaziei ruseşti şi, ca dovadă, slujba de Florii a fost celebrată pentru prima oară în limba ucraineană şi nu în rusă.

 

0Shares

Aura Mereuta

https://shok.md