(video) O moldoveancă a ajuns cu colecția sa de rochii la Săptămâna Modei din Dubai: Este o premieră pentru țara noastră

 (video) O moldoveancă a ajuns cu colecția sa de rochii la Săptămâna Modei din Dubai: Este o premieră pentru țara noastră

Republica Moldova a participat, pentru prima dată, la Săptămâna Modei, care s-a desfășurat în Dubai. Țara noastră a fost reprezentată de designerul Corina Hamureac. Ea a prezentat o colecţie de 12 rochii de mireasă moderne, iar ca element decorativ a folosit prosopul tradițional. Invitată în cadrul unui interviu, aceasta a dezvăluit că avut drept inspirație femeia din romanul „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, realtează SHOK.md.

Colecția a fost prezentată de 12 modele din Moldova, iar pe fundal a cântat melodia Mariei Tănase: „Ciuleandra”.

„Sunt mândră de țara în care m-am născut. Este o datorie lăsată de strămoșii noștrii ca să ducem faima țării, fiecare cetățean ar trebuie să o reprezinte cum poate el mai bine, prin artă, muncă zilnică sau acel ceva care rămâne în urma noastră. Eu încerc prin colecțiile pe care reușesc să le reprezint peste hotarele țării.

Pentru prima dată R.Moldova a participat la acest mare eveniment, la Săptămâna Modei din Emiratele Arabe Unite. Femeia din  colecția „Legend of Moldova”, cele 12 piese vestimentare a pornit din acel roman „Ciuleandra”. Am dus-o pe Maria Tănase, nemuritoarea voce și a cântat”, a menționat aceasta.

Corina Hamureac susține că prosopul tradițional moldovenesc este cartea de vizită a țării noastre și ne însoțește pe tot parcursul vieții: „naștere, botez, căsătorie și moarte. Prosopul a fost țesut și brodat de mâinile bunicii mele.

Eu am mai participat și anul trecut, în luna iunie la un alt eveniment, de Ziua Copiilor, la fel l-am prezentat în Dubai, unde am îmbrăcat copii din multe țări: Georgia, Rusia, Bulgaria, România. Pentru noi a fost o onoare. Atunci inspirația a fost covorul moldovenesc. Colecția a fost prezentată cu elemente tradiționale moldovenești. De data aceasta, am optat pentru prosopul care a decorat aceste 12 piese vestimentare. Am mers pe o rochie mai modernă, de mireasă, dar să fie respectate aceste elemente tradiționale cu care ne mândrim”.

Corina Hamureac a deschis săptămâna modei la Bucureşti, acum câteva luni. Ea a prezentat o colecţie de costume de baie în stil tradițional, lucrate manual.  Creatoarea pieselor vestimentare a reușit să adune 100 de articole inspirate din istoria și cultura neamului românesc, pentru a construi imaginea femeiei dacice a zilelor noastre.

Colecția anterioară „Măiastra” dedicată vieții și activități marelui sculptor Constantin Brâncuși a primit un mesaj de apreciere de la Institutul Cultural Român la Paris.

 

Citește și