Deputat PAS, despre soldatul gay: Investigațiile interne ale Ministerului miros a complicitate și mușamalizare. Merită scuze publice

 Deputat PAS, despre soldatul gay: Investigațiile interne ale Ministerului miros a complicitate și mușamalizare. Merită scuze publice

Deputatul PAS Dumitru Alaiba critică acțiunile Ministerului Apărării în cazul soldatului gay, care a fost hărțuit și batjocorit în armată. „O simplă scuză publică de la Ministerul Apărării ar ajuta mai mult decât o tonă de „investigații interne”, care miros mai degrabă a complicitate și mușamalizare”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„Despre Marin.
Urmăresc toate știrile la acest subiect și mă îngrozesc.
O simplă scuză publică de la Ministerul Apărării ar ajuta mai mult decât o tonă de “investigații interne”. E atât de simplu. Un text succint. “Ne pare rău”.
Copilul cuiva, nimerit pe mâinile armatei, trece printr-o dramă la o vârstă prea fragedă. Ca orice soldat, Marin era în slujba acestei țări și deci este responsabilitatea ministerului, dar nimănui, se pare, nu-i pasă. Minimul pe care îl merită acest tânăr sunt niște scuze publice. După asta tot restul.
Iar investigații interne care neagă cu vehemență ceva foarte posibil și credibil (că în armată un băiat homosexual ar fi supus persecutărilor, hărțuirii și violenței fizice și verbale) miroase mai degrabă a complicitate și mușamalizare. Sau în cel mai bun caz – miopie.
O simplă scuză e un bun început. Ea nu poate înlocui disciplinarea celor responsabili, dar e un început. E o mână întinsă. Să nu uităm. Vorbim de un adolescent. Un tânăr curajos, dar totuși. Abia a trecut de 18 ani și acum îmi imaginez că trece printr-o perioadă complicată.
Unora nu le place acest gând în așa context, dar asta ar putea fi copilul oricui. Trebuie să avem grijă de copiii acestei țări. Să-i protejăm, ajutăm, încurajăm. Ei sunt responsabilitatea noastră comună”, a scris Dumitru Alaiba, pe pagina sa de Facebook.

Tânărul militar din Armata Națională ar fi fost supus hărțuirii în ultimele șase luni, după ce s-a aflat că este gay. Tânărul a declarat, pe o rețea de socializare, că la data de 10 noiembrie trebuia să se prezinte în unitatea militară, din concediu, lucru pe care refuză să-l facă. Acesta a spus că își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Cazul a fost făcut public de activista civică Angelica Frolov, pe Facebook. Aceasta a menționat că tânărul ar fi cerut telefonul unui șef ca să vorbească cu iubitul său, iar conversația a fost înregistrată. Militarul nu a știut că este înregistrat.

Solicitat să vină cu o reacție pentru SHOK.md, Ministerul Apărării ne-a comunicat că a creată o comisie pentru a investiga cazul tânărului și precizează că nu tolerează discriminarea.

La 25 noiembrie, coordonatoarea de program a Centrului de Informații GENDERDOC-M, activista Angelica Frolov, anunța că Ministerul Apărării a venit cu răspuns pe cazul tânărului gay, în care se menționat că, „ministerul nu a depistat dovezi de hărțuiri, tratament inuman, violență fizică, verbală și psihologică”. Pe de altă parte, „au stabilit că iubitul soldatului este minor, având 17 ani, și au trimis cazul la Procuratură”.

La 26 noiembrie a fost lansată o petiție pentru liberalizarea serviciului militar, astfel încât acesta să devină voluntar. În acest sens, vloggerul Ion Andronache a scris, într-o postare pe facebook, despre batjocura din cadrul Armatei Naționale și a descris condițiile de trai din cazarme.

Citește și